Torbjörn Säfve

Foto: Martin Mogren

Utforska författaren

Torbjörn Säfve är född 1941. Han är en flitig författare som lever efter det latinska ordspråket "Inte en dag utan en rad". Redan under studietiden i Uppsala bestämde han sig för att bli författare och har nu en stor produktion bakom sig med ett tjugotal böcker och är också verksam som dramatiker. Torbjörn Säfve är en egensinnig och udda författare i svenskt kulturliv. I sin bok Jag har valt att dyrka kvinnorna berättar han bl a om sitt lärjungeskap till den muslimske kärleksfilosofen ibn al-Arabi (1100-talet). Säfve bekänner sig därmed till den sufiska läran som betraktar världen som ett brokigt skådespel regisserat av Allah. Säfves stora intresse för boxning har avsatt romaner som Siki, Gorilla och Druidparken samt Tolv världsmästare i boxning (tillsammans med Olof Johansson) och En gentleman äntrar ringen. Hans romaner om konstnären Ivan Aguéli och om barockpoeten Lasse Lucidor har rönt stor uppmärksamhet och den senare har också översatts till tyska. 1995 fick Torbjörn Säfve, som då var bosatt i Luleå, Östersunds-Postens norrländska litteraturpris. Under en lång tid arbetade han med den mäktiga romantrilogin - Hemliga litterära världsakademin- där han ville spegla hela 1900-talet. Den första delen Isjättarnas tid kom hösten 1998 och följdes hösten 1999 av den andra, Kärlekens dårar. År 2000 utkom den avslutande delen i trilogin, Seklets ande. Romansviten formar sig till en svidande vidräkning med det sekel som gått. Hösten 2002 var han aktuell med boken I Goyas tecken.Utmärkande för Torbjörn Säfve är att alltid blanda högt och lågt, stort och smått, privat och offentligt. Hans stora inspirationskällor är Allah, Marx och hustrun Lena, bildkonstnär. Han är för närvarande bosatt i närheten av Hjortkvarn i Närke. 2005 är han aktuell med sina memoarer, Minnessamlaren, som är en mosaik av stort och smått. Historien rullar runt som i ett hjul: dess nav är erotiken, dess ekrar radikalismen och dess fälgar litteraturen.

Utgivning

Om boken

"I denna stramt avkortade levnadsberättelse, där jag uppträder som Ali Baba på Malmudden (min barndom) och Rasputin i Uppsala (mina hektiska universitetsår) och Hammaren och Månskäran (mitt nuvarande sinnestillstånd), redogör jag för liv och läsning i en anda som inte kan jämföras med någon annans. Jag är unik - som memoarskrivare. Och du som läsare är lika unik. Jag söker inte bifall av miljoner. Jag söker nånting större: miljoner lösgjorda tankar.

Min uppväxt tycks mig, sedd genom detta prisma, ha varit en ständigt spinnande dynamo som alstrat febrila fantasier och hållits i gång av en kolossal konsumtion av pikanta upplevelser. Och denna stundtals absurda aktivitet fortsatte "av bara farten" när jag blev Absolutely Free amorös anarkist under den era vi vackert kallar Flower Power, fastän det egentligen handlade om Red Wine Power. Hur om helst: idag är jag en nerlugnad och tillbakadragen privatfilosof, ett enmansuniversitet där jag är både rector magnificus och abiturient på en och samma gång. Stort som smått studerar jag - och det ni nu får chansen att läsa är både stort och smått, en cocktailblandning vars smak ni tidigare knappast låtit hjärnans tunga läppja på.
Var inte rädda.
Ta stora klunkar ni. Jag har alltid tagit livet i stora klunkar."
Torbjörn Säfve

Läs mer

Torbjörn Säfve

Minnessamlaren

Om boken

I sin nya roman I Goyas tecken återknyter Torbjörn Säfve tematiskt till de framgångsrika romanerna om Majakovskij och Aguéli. Få svenskar kan som Säfve fånga de stora, skapande personligheterna. Här målar han med bred pensel i en närmast filmisk berättarstil. I Torbjörn Säfves nya roman möter vi en Goya vars främsta kännetecken var en kroppslig och passionerad egocentricitet. Kavat kaxig stod han mot överheten - som en boxare eller en toreador som siktar in värjan mot maktens tjurnacke. Okuvlig i sitt motstånd mot underkastelsens förespråkare och svag i kvinnornas händer. Hans liv är sensuellt och hårt och en ständig kamp för att vara trogen sina ideal och gå emot anpassligheten. Som ung gick han i kyrkans dekorationsskola i hembyn Fuendetodos och fick ständigt höra att han inte målade som man skulle, inte höll sig till mallen. Och det var just det som kom att känneteckna hans måleri; att gå utanför mallen, att på sätt och vis bli den förste surrealisten. Efter att ha sett Calderons pjäs "La vida es sueno" på teatern i Zaragoza med sin blivande hustru, reflekterar han ideligen över pjäsens påstående om att lyckan och lidandet är illusioner. På samma sätt reflekterar Torbjörn Säfve över Goyas liv, om konstens villkor och om hur den stagnerar när den drivs till perfektion.

Läs mer

I Goyas tecken

Torbjörn Säfve

I Goyas tecken

Om boken

En roman om målaren, anarkisten och mystikern Ivan Aguéli (1869-1917), ett geni i svensk konsthistoria och urtypen för den oberoende artisten, den tänkande och drömmande handlingsmänniskan. Vi får följa hans dramatiska liv, från de tidigaste åren som stallmästarens son i Sala genom de hektiska anarkistiska dagarna och nätterna i Paris och de mystikmättade åren i Egypten till de tragiska slutackorden i Barcelona. Det är ett liv fullt av äventyrliga svängningar, brutala incidenter, kärlek, svartsjuka och intesivt arbete. Inför romanen om Ivan Aguéli (som utkom första gången 1981) har Torbjörn Säfve bedrivit ett ingående forskningsarbete. Han har läst tidskrifter och tidningar, brev och dagböcker skrivna av Aguéli och hans konstnärsvänner och med detta omfattande bakgrundsmaterial byggt denna fascinerande roman om en av våra största svenska konstnärer.

Läs mer

Ivan Aguéli

Torbjörn Säfve

Ivan Aguéli

Om boken

Francesco Molza - poet i påven Leos renässanshov, supbroder med den gudomlige Rafael och trätobroder med den lika gudomlige Michelangelo - är en skarpsinnig iakttagare av maktens herrar och deras sköna kurtisaner. Under syfilitiska hallucinationer dikterar Molza, älskaren och kvinnodyrkaren sina "memoarer", som är en obarmhärtig avklädning av den västerländska civilisationens dogmer och en hyllning till Kärleken - det enda som ger oss frihet och kunskap. Molza, älskaren är en strålande renässansfresk med ett myller av människor och ett flöde av hisnande tankegångar.

Läs mer

Molza, älskaren

Torbjörn Säfve

Molza, älskaren

Om boken

En roman om Majakovskij Denna bok inleder en serie nyutgåvor av Torbjörn Säfves främsta romaner. En stark roman om Vladimir Majakovskij, en av 1900-talets mest fascinerande poeter som genomlever den politiska epoken 1910 till 1930 i Sovjetunionen.

Läs mer

Jag brinner

Torbjörn Säfve

Jag brinner

Om boken

Louis Mbarick Fall föddes i Senegal 1897, adopterades av en fransk överklasskvinna och levde några år i ett palats på Franska rivieran. När kvinnan dog sparkades han ut och hamnade i Marseilles slum. Under första världskriget tvångsenrollerades han i kolonialinfanteriet. Efter krigsslutet började han boxas, fick namnet Battling Siki , blev världsmästare genom att knocka gentlemannaboxaren Georges Carpentier, men slarvade bort titeln genom ett leverne i sus och dus. Han reste till USA. Där hittades han skjuten på Manhattan den 15 december 1925.

Torbjörn Säfve debuterade 1971 och har skrivit ett stort antal romaner, många av dem med biografiska teman.

Läs mer

Siki

Torbjörn Säfve

Siki

Om boken

Den som har makt förnekar makten. Den som saknar makt ser makten tydligt. Det är utgångspunkten för regissören när han brottas med scenariot till sin film om Filmfursten . Han måste skildra makten pedagogiskt, som en lärobok. Han kämpar för sin konst, för att över huvud taget få göra sin röst hörd. Filmfursten är en roman om skapandet och om konstens villkor.

Torbjörn Säfve debuterade 1971 och har skrivit ett stort antal romaner, många av dem med biografiska teman.

Läs mer

Filmfursten

Torbjörn Säfve

Filmfursten

Om boken

I Dygden har jag platt försummat möter vi barockpoeten Lasse Lucidor. Trots de århundraden som ligger mellan vår egen tid och hans framstår Lucidor som en oppositionell nutidsmänniska med stor frihetslängtan och stort rättspatos. ´´Var inte betryckt. Älska utan vankelmod!" är hans uppmaning. Detta i ett Europa utsatt för krig och våld,men där finns också plats för konstens utövare.Molière, Bernini, Ehrenstrahl, Stiernhielm och Rudbeckär bara några av de giganter vi får möta underLucidors resor i Europa. Han är lika hemma iintrigernas Paris som på Stockholms ölkrogar.

Torbjörn Säfve debuterade 1971 och har skrivit ett stort antal romaner, många av dem med biografiska teman.

Läs mer

Dygden har jag platt försummat

Torbjörn Säfve

Dygden har jag platt försummat

Om boken

Boxningen är en uppmärksammad och brutal sport, men oftast skildrad på ett isolerat sätt - som om den inte vore en spegelbild av den rådande samhällsordningen. Berättelserna om Gentleman Jim Corbett, John L Sullivan, Jim Jeffries, Jack Johnson, Jess Willard, Jack Dempsey, Gene Tunney, Max Baer, Joe Louis, Jersey Joe Walcott, Rocky Marciano, Sonny Liston, Cassius Clay alias Muhammad Ali, George Foreman, Mike Tyson och Buster Douglas ger dels en komplett historisk kronologi över tungviktsboxningen, dels en sammanhängande bakgrundskronologi av politisk art.

Torbjörn Säfve debuterade 1971 och har skrivit ett stort antal romaner, många av dem med biografiska teman. Två av romanerna, Siki (1977) och Gorilla (1986), handlar om framstående boxare.

Läs mer

En gentleman äntrar ringen

Torbjörn Säfve

En gentleman äntrar ringen