Ingemar Unge

Foto: Jacob Forsell

Utforska författaren

Ingemar Unge anses av många som en av landets kvickaste pennor. Han arbetade länge på Dagens Nyheter, bland annat som redaktör för Namn och Nytt, och har gett ut en mängd uppskattade böcker där han samlat sina kåserier.Sedan 1991 håller han till på Tidningen Vi. Där har han på senare år bland annat skrivit en serie om underligheter och klurigheter i språket. Dessa språkfunderingar har han nu samlat i sin nya bok Att trilla av pinn och vara ur led, illustrerad av Ingela Peterson.

Utgivning

Om boken

Våra högtider är en inbjudande bok om alla årets stora älskade högtider och fester. Här finns kulturen och traditionerna, recept på den ljuvliga festmaten och kända skribenters bästa minnen från alldeles speciella fester - som kanske inte blev riktigt som det var tänkt.

Varje kapitel består av tre delar. Ingemar Unge skriver om traditionerna, varför vi gör som vi gör, hur det kommer sig att vi reser, stänger, äter ägg och ger klappar. En känd skribent beskriver ett härligt minne eller en annorlunda fest: Här möter vi skribenter som Jesper Aspegren, Ludvig Rasmusson, Cecilia Hagen, Ernst Brunner och en lång rad av landets mest populära och uppskattade journalister och författare.

Stjärnkocken Björn Halling från Restaurangakademien står för de omistliga recepten som hör högtiderna till. Här finns allt gott samlat: julbordets frestelser, påskalammet och äggrätterna, midsommarnattens sillar och smörgåsbord och allt det andra.

Läs mer

Jesper Aspengren, Ingemar Unge, Björn Halling, Jerker Eriksson

Våra högtider

Om boken

Visste du att piano från början betydde svagstark, att engelsmännen fäller upp en liten skugga när det regnar eller att Sveriges mest kända bil Volvo kunde ha fått namnet Larson? Och varifrån kommer uttrycken trilla av pinn och vara ur led? Det är några av de frågor som Ingemar Unge besvarar i denna bok. Andra texter handlar om hur vi använder engelska låneord, att teckenspråket är ett alldeles eget språk, vad som är svårt i svenskan för utlänningar eller att man inte märker vissa viktiga ordled förrän de är (för)svunna.

Läs mer

Att trilla av pinn och vara ur led

Ingemar Unge, Ingela Peterson Arrhenius

Att trilla av pinn och vara ur led