Ursula Wilby

Foto: Carolina Rexgård

Utforska författaren

Utgivning

Om boken

Att leva tillsammans med en valp som blir unghund är lite som att dansa tango. Det krävs stor inlevelseförmåga, och en övertydlighet när man leder och visar. Dessemellan ska man vara följsam men ändå alltid beredd på tvära svängar!

Unga hundar ÄR påfrestande och de har hyss för sig! Man får helt enkelt vara beredd på att bli överlistad någon gång och det är snarare en regel än undantag att man stöter på motgångar, men problem är till för att övervinnas! Ett motto för unghundsägaren kan vara: "En gång är ingen gång, två gånger är en gång för mycket". Om hunden däremot fortsätter att upprepa ett negativt beteende finns det inga ursäkter; då är det hög tid att agera!
Målsättningen måste vara att vi dag för dag ska bli skickligare på att "läsa" vår hund för att kunna förutsäga hur den kommer att reagera i olika situationer. Först då kan man vara förberedd och ligga steget före. Även om det ibland känns motigt ger träning trots allt färdighet och hur mycket man än önskar att det vore så, fungerar det inte att stoppa undan hunden i byrån vid sju månaders ålder för att ta fram den tre år senare, färdigtränad och klar…Läs mer

Nina Roegner, Ursula Wilby

Från valp till unghund - utan problem!

Om boken

Precis som alla flockdjur är hästen duktig på att tolka kroppsspråk. Om du lär dig att kommunicera på hästens villkor, kommer all träning att fungera så mycket bättre och ni blir ett oslagbart team där samvaron bygger på ömsesidigt förtroende. Lydnadsträning för hästen skiljer sig från ?vanliga hästböcker? genom att den tar upp grunden till allt det som bör föregå att man sitter upp på hästen. Genomgående kan man konstatera att många hästar har stora brister när det gäller just denna ?vardagslydnad?. Detta yttrar sig genom att de kan vara svåra att fånga i hagen eller drabbas av panik när de binds upp. Boken lägger stor vikt vid lastningskapitlet, eftersom det inte bara är en förutsättning för hästens framtida utbildning utan även någonting den genomsnittlige hästägaren har stora problem med. Vidare läggs stor vikt vid säkerheten i handskandet med hästen och i alla kapitel påpekas vilka risker som finns och hur dessa kan undvikas eller i alla fall minimeras. Författarens tillvägagångssätt att handskas med hästar är detsamma som det sedan många år tillbaka etablerade sättet att dressera hundar ? nämligen genom att lirka, motivera och vara konsekvent.

Läs mer

Lydnadsträning för hästen

Ursula Wilby, Tobbe Lincon Larsson, Ursula Wilby

Lydnadsträning för hästen

Om boken

I vårt moderna, bullriga och röriga samhälle ställs större krav än någonsin på alla hundar. Såväl uppfödare som hundägare måste ta hundars medfödda mentalitet och anlag på allvar. Mentalitetstestet ger en bra kunskapsgrund att stå på. Hunden och människan är båda flockdjur, men ändå så olika. Här får du chansen till en djup inblick i hundens hjärna och beteenden.

Ingrid Tapper är etolog, folkhögskolelärare, hundägare och har varit verksam inon Svenska Brukshundklubben sedan 1969. Hon håller uppskattade seminarier och ägnar mycket tid till forskning om allt som har med hunddjur att göra. Hon har tidigare utgivit Hur lär hunden? (2001), Etologiboken - om hundars beteende (2002) och Agility som hobby - vardagskul med hunden (2002).

Läs mer

Hundens mentalitet

Ingrid Tapper, Ursula Wilby, Alf Lannerbäck

Hundens mentalitet