Slavenka Drakulic

Utforska författaren

Slavenka Drakulic (f. 1949) är författare och journalist från Kroatien. Hon delar sin tid mellan Wien, Istrien och Stockholm, skriver regelbundet i Dagens Nyheter och är gift med författaren och journalisten Richard Swartz. Hon fick en stor svensk och internationell publik med boken Balkan Express som gav ett slags förklaring till krigen på Balkan under nittiotalet.

 

Utgivning

Om boken

Slavenka Drakulic har tidigare i sitt författarskap undersökt ondskans mekanismer. Nu vänder hon blicken åt motsatt håll: finns den rena, osjälviska godheten?

Våren 2005 fick Slavenka Drakulic en ny njure på ett sjukhus i USA. Det var tredje gången gillt för henne. Hennes andra transplantation hade inte gått så bra och hon tvingades tillbringa varannan dag i dialys under tre år.

Den nya njuren var gåva från en "okänd" donator men Slavenka fick träffa henne redan ett par dagar efter operationen. Slavenka hade bara en enda fråga i huvudet: Varför gav du bort din njure till mig, en människa som du inte känner? Christine Swenson svarade att hon gjorde det för att hon hade möjligheten. Hon gjorde en god gärning helt enkelt.

Därmed fick Slavenka Drakulic uppslaget till denna bok. Hon har sökt upp ett tiotal personer som alla har donerat en njure anonymt. Resultatet är en gripande och omskakande bok om godhet. Varför är vissa människor goda? Vilka är deras motiv? Hur viktigt är det att de får veta vem de har donerat sitt organ till och därmed skänkt nytt liv? Varför orkar några av mottagarna inte med sin tacksamhetsskuld?

Varför säger vi att någon är en ängel när en människa gör något gott? Är det möjligen för att påminna oss om att de inte är människor som vi, som svartsjukt bevakar våra egna intressen och ser till våra egna behov först och främst?

Slavenka Drakulics nya bok har ett brett perspektiv som omfattar mer än bara organdonation. Den är på sätt och vis en kommentar till hennes förra bok Inte en fluga förnär, som handlade om den yttersta ondskan och som försökte besvara frågan varför vissa av oss blir massmördare.

Läs mer

Slavenka Drakulic

Den rena godheten

Om boken

"Vilka var de? Vanliga människor som du och jag - eller monster?" Frågan gäller krigsförbrytare inför rätta i Haag och den ställs av Slavenka Drakulic, kroatisk författare som i en rad böcker bidragit till förståelsen av detta ofta ofattbart grymma krig.

Slavenka Drakulic följde en tid domstolens arbete på nära håll. I sin nya bok porträtterar hon flera av de anklagade krigsförbrytarna, däribland ex-Jugoslaviens siste president och krigsanstiftaren Slobodan Milosevic, liksom den i Sverige fängslade Biljana Plavsic, som var en av de ledande serbiska politikerna i Bosnien under kriget. Drakulic skildrar de anklagades vardag i Haag, men söker också i deras spår bakåt till krigsskådeplatserna i f d Jugoslavien. Dessutom porträtteras en person som vittnat inför domstolen.

Läs mer

Inte en fluga förnär

Slavenka Drakulic

Inte en fluga förnär

Om boken

Som om jag inte vore där S. ligger på förlossningsavdelningen på Karolinska sjukhuset. Men det barn hon ska föda är inte frukten av en kärleksförbindelse. S är bosniska och har blivit våldtagen i ett serbiskt fångläger. Barnet som hon bär på är en ständig påminnelse om allt hon försöker förtränga. Ska det driva henne ned i avgrunden eller ska det bryta hennes förstening? Som om jag inte vore där är en dramatisk och känsloladdad roman, som tränger in i det mänskliga psykets djup och visar dess förmåga att låta kärleken besegra hatet. Slavenka Drakulic har givit sig i kast med att skriva om det svåraste av teman. Men Som om jag inte vore där är ingen endimensionell anklagelseakt. Skildringen av S. och hennes relationer till de andra kvinnorna i lägret och till kommendanten är precis så komplexa som livet själv. Med journalistens sinne för detaljer och den skönlitterära författarens känslighet ger oss Slavenka Drakulic bilden av en kvinna som för att överleva avlägsnar alla tankar på sitt förflutna och skapar distans till nuet.

Läs mer

Som om jag inte vore där

Slavenka Drakulic

Som om jag inte vore där

Om boken

En höst i New York möter den unga polska poeten Tereza den brasilianske antropologen Jos. Tereza har en älskare som väntar på henne i Polen och Jos fru och barn i Sao Paulo och allt talar för att deras förälskelse bara ska bli en snabb och tillfällig affär. Men deras förhållande utvecklas till en bokstavlig hunger efter den andras kropp, på ett sätt som trotsar alla konventioner. Andlöst erotisk och med psykologisk intensitet skildrar Slavenka Drakulic´ en förtärande kärlek driven till sin yttersta och fasansfulla konsekvens.

Läs mer

Förtärande kärlek

Slavenka Drakulic

Förtärande kärlek