Marcello Fois

Foto: G. Gosdan

Utforska författaren

författare och dramatiker, född i Nuoro på Sardinien. Tillsammans med Carlo Lucarelli och Loriano Macchiavelli har Marcello Fois grundat "Grupp 13", ett produktionskooperativ för italienska kriminalförfattare. Han är idag verksam och bosatt i Bologna. Marcello Fois hade tidigare publicerat åtta romaner och bl.a. tilldelats Premio Calvino 1992. Med Den försvunne fåraherden (1998, Sempre caro), utnämndes han till den nya stjärnan bland deckarförfattarna i den italienska pressen. I New York har romanen också belönats med det amerikansk-italienska litteraturpriset "Premio Zerilli Marimò". Den försvunne fåraherden är den första i en serie med advokat Bustianu som genomgående hjälte. Handlingen utspelas vid tiden för förra sekelskiftet på den karga hemön Sardinien. Där bor denne advokat, som lär ha en verklig förebild, med sin mamma, älskar poesi och åtar sig aldrig ett fall för pengar. I stället är han känd för att föra småfolkets talan mot de rika och mäktiga storgodsägarna. I Den försvunne fåraherden åtar han sig att försvara en ung man som anklagas för stöld av lamm från sin arbetsgivare, vars dotter han älskar och vill gifta sig med. Fåraherden håller sig gömd och tillskrivs snart också två mord, men Bustianu är hela tiden övertygad om hans oskuld. Efter hand rullas en historia upp som handlar om jord och pengar, kärlek och svartsjuka, arv och gamla familjefejder. Liksom i den första boken fortsätter Sardiniens natur och klimat att vara centrala inslag i Blod från himlen (1999, Sangue dal cielo), där höstregnen präglar landskapet. Året är 1899, och advokat Bustianu kämpar vidare för den opartiska rättvisa som är så bräckligt förankrade i den unga italienska nationen. I statens frånvaro litar folk inte på rättsprinciper utan på personliga kontakter, och ibland är Bustianu en av dem. I Den andra världen (2002, l'Altro mondo) dras han in i en konflikt mellan rivaliserande banditgäng, och i bakgrunden finns politiker med imperialistiska ambitioner. Än en gång ställs advokaten inför svåra val, inte minst privat: hans mor gör allt för att sabotera hans kärlek till Clorinda. Även här bidrar naturen starkt till atmosfären - denna gång med tryckande hetta och våldsam blåst. Men i alla väder älskar Bustianu sin ö och dess bångstyriga invånare.
Källa: Alex författarlexikon

Utgivning

Om boken

Advokaten Bustianu, som envetet kämpar för rättvisa åt de betryckta, kommer i delo med statsmakten när han motvilligt går med på att försvara den ökände banditen Mariani som sannolikt är oskyldig till det kvinnomord han står anklagad för. Den andra världen är en stämningsmättad kriminalberättelse från 1890-talets Sardinien.

Läs mer

Marcello Fois

Den andra världen

Om boken

Advokaten Bustianu, outtröttlig förkämpe för rättvisan, uppträder åter som försvarare av småfolket mot maktens representanter i en annorlunda och stämningsfull deckare som utspelas på Sardiniens högland vid 1800-talets slut. Liksom i den förra boken, Den försvunne fåraherden, utgör Sardinen med dess särpräglade natur, dess dofter och atmosfär en viktig ingrediens i historien. Bakom huvudpersonen Bustianu finns en verklig förebild som kring förra sekelskiftet var verksam i Nuoro, där Marcello Fois också är född.

Läs mer

Blod från himlen

Marcello Fois

Blod från himlen

Om boken

På Sardiniens karga högland vid slutet av förra sekelskiftet utspelar sig intrigen i denna högst säregna och fängslande kriminalroman. Den gamle advokaten och amatörpoeten Bustianu, känd för att föra småfolkets talan mot storgodsägarna, blir uppsökt av modern till en ung fåraherde som anklagats för stöld av sju lamm och som därefter försvunnit spårlöst. Så rullas här upp en historia om jord och pengar, om hat och kärlek mot bakgrund av gamla familjefejder och ålderdomliga hedersbegrepp som fortfarande styr människornas handlande i denne avlägsna bygd.

Läs mer

Den försvunne fåraherden

Marcello Fois

Den försvunne fåraherden