Clare Francis

Foto: okänd

Utforska författaren

Clare Francis hamnade på löpsedlarna 1973 när hon blev den första kvinnan att segla ensam över Atlanten. Under de följande åren blev hon något av en nationell hjältinna med sina seglatser och andra äventyr, något som tedde sig desto märkligare med tanke på hennes yrkesbakgrund som marknadsförare och att hon ursprungligen hade utbildat sig för att bli balettdansös. Hon bokdebuterade 1977 med Come Hell or High Water, där hon berättar om sitt deltagande i Royal Western Transatlantic Race 1976. Utöver denna har hon publicerat ytterligare två böcker om sina reseäventyr. Clare Francis är författare till en rad internationella bestsellers. Hennes första Natthimmel (1983, Night Sky), vars handling utspelar sig i den franska motståndsrörelsen under andra världskriget. Röd kristall (1985, Red Crystal) handlar om en internationell terroristgrupp som försöker provocera fram krig och Frostnatt (1987, Wolf Winter) är en handlingsmättad roman om kalla kriget som huvudsakligen utspelar sig i Norge. Generellt gäller för Clare Francis författarskap att huvudpersonerna är ofta handlingskraftiga och orädda kvinnor. Senare böcker, skrivna efter att det att hon drabbats svårt av Svek (1993, Deceit) och Mörk passion (1998, A Dark Devotion) handlar om sökandet efter försvunna personer (en make i den första och en maka i den andra) och upptäckten av det hemliga liv dom haft. I dödens närhet (1999, Keep Me Close) har av vissa utnämnts till hennes mest peronliga och bästa bok. Huvudpersonen i den, Catherine, blir svårt skadad när hon utsätts för ett brutalt överfall i sitt eget hem. Handlingen kretsar sedan kring försöken att lista ut vem som gjort det och varför.
Källa: Alex författarlexikon

Utgivning

Om boken

Joe arbetar på en advokatfirma i London då han kontaktas av ett äldre par som han känner från sin uppväxt. De ber honom om hjälp att söka rätt på deras dotter Jenna, som varit försvunnen i fyra år och som är en barndomsvän till Joe. Till sin hjälp har han den unga åklagaren Sarah, som han också har ett förhållande med. När Joe lyckas spåra upp Jennas man Chetwood påstår denne att hon frivilligt valt att dra sig undan världen. Bilden av vad som hänt Jenna blir ännu mer komplicerad när Joe får veta att Jenna tagit på sig skulden för en ung mans död fyra år tidigare. Men varför håller hon sig undan och vem är hon rädd för? Originaltitel A Death Divided Översättning Eva Larsson Omslag Sara R. Acedo

Läs mer

Clare Francis

Skuld

Om boken

Den nygifta Catherine vaknar upp på sjukhus efter att ha råkat ut för ett brutalt överfall i sitt eget hem. Till en början minns hon ingenting men så småningom börjar hon misstänka att någon av de fyra män som finns i hennes omgivning kan vara inblandad. Hennes man Ben Galitza, en kvinnokarl med halvskumma internationella affärer. Simon Jardine, hennes mans kompanjon. Hennes far Dunchan Langley, en svag och undanglidande person. Terry Devlin, en uppkomling som köpt Catherines älskade barndomshem på Irland.

Läs mer

I dödens närhet

Clare Francis

I dödens närhet

Om boken

Den unga brottmålsadvokaten Alexandra O?Neill i London blir en kväll uppringd av sin ungdomskärlek, Will Dearden. Han är desperat - hans hustru Grace är nämligen spårlöst försvunnen sedan en vecka. Samtalet väcker många minnen till liv och resulterar i att Alexandra återvänder till sina barndomstrakter i Norfolk och familjen Dearden hos vilken hon gick som barn i huset under sin uppväxt. Will Dearden och hans mor behöver stöd och hjälp. Polisen stryker runt knuten och visar ett närgånget intresse för den försvunnas make. Alexandra blir allt djupare engagerad i fallet och delar sin tid mellan advokatkontoret i London och den olyckliga familjen i Norfolk. Under hennes efterforskningar växer en helt annan bild fram av den vackra och beundrade makan, modern och sällskapsmänniskan Grace Dearden, och sanningen om vad som hände i träsket den eftermiddag då hon försvann nystas upp. Clare Francis, född 1947 och bosatt i London, blev känd redan före sin uppmärksammade litterära debut: hon var nämligen seglingslärare och genomförde bland annat två ensamseglingar över Atlanten. Hon har utgivit en rad bästsäljande spänningsromaner, som Natthimmel, Röd kristall och Svek. Mörk passion är ett psykologiskt drama i klass med verk av P.D. James, Ruth Rendell och Minette Walters.

Läs mer

Mörk passion

Clare Francis

Mörk passion