Stephen Moss

Utforska författaren

Stephen Moss, journalist och TV-producent, har skrivit en rad böcker om fåglar och fågelskådning. Han är anställd vid BBC Natural History Unit i Bristol och har en egen fågelspalt i The Guardian. För den svenska fackgranskningen, och anpassningen till våra förhållanden, av Stephen Moss bok Fåglarnas beteende svarar fågelexperten Roland Staav.

Utgivning

Om boken

Trä är det naturliga byggnadsmaterialet för dekorativa och praktiska projekt i trädgården: från härliga trädäck att njuta en stilla stund i sommarkvällen på, till färgglada blomsterlådor, fantasifulla lekstugor och personliga trädgårdsmöbler.

När du vill skapa något eget i trädgården är trä det perfekta materialet. Det är lätt att införskaffa, kan varieras i det oändliga och är inte speciellt dyrt. Detta naturliga material är ett nöje att arbeta med och är perfekt att börja med om du inte har speciellt mycket erfarenhet som hobbysnickare. I den här boken finner du projekt av varierande svårighetsgrader och användningsområden - från enkla spaljéer i pil, där hela familjen kan hjälpas åt, till större trädäck som ger hela trädgården ett nytt lyft.

Bokens första kapitel behandlar trädäck och ger femton olika förslag på praktiska däck för trädgården. Därefter följer ett kapitel med femton andra snickeriprojekt för trädgården, som bänkar, lekstugor, planteringsbord och grindar. Kapitlet om grönt trä visar hur du använder färskt trä till fjorton olika projekt, till exempel spaljéer och planteringslådor, vilket ger ett mer naturtroget resultat. Slutligen ges tips på hur du lockar fåglar till din trädgård, där du får instruktioner
till fem olika fågelholkar.

Varje kapitel inleds med ett grundligt teknikavsnitt med handfasta och praktiska råd om planering, materialinköp, verktyg och underhåll. Här ges lättöverskådliga instruktioner om sågning, fogning, olika beslag och slutbehandling. Projekten inleds med en checklista på material och verktyg och ger en indikation om tidsåtgång. Varje delmoment visas steg för steg i bild i projektet och gör det lätt att fullfölja till bästa resultat.

Alan och Gill Bridgewater har tack vare sina attraktiva projekt och omsorgsfulla beskrivningar gjort sig ett namn internationellt och författat mer än femtio framgångsrika gör det själv-böcker. De medverkar också som skribenter i flera tidskrifter.

Läs mer

Alan Bridgewater, Gill Bridgewater, Stephen Moss

Snickra i trädgården

Om boken

Visste du att silvertärnan häckar i norra Skandinavien, på Grönland och Svalbard och flyttar till Antarktis varje vinter? Att tornugglan har en fjäderdräkt med luden yta för att kunna flyga i det närmaste ljudlöst över marken och därigenom lura sorken? Att tornseglare kan tillbringa flera år på vingarna utan att landa en enda gång? Fåglarnas beteende ger oss kunskaper som gör det lättare att identifiera fåglarna, och dessutom lär vi oss förstå varför de gör på ett visst sätt. Bokens första del innehåller en mängd allmän information om fåglarnas liv: om vad och hur de äter och dricker, om frieri, ritualer och parning, om hur de föder upp sina ungar; om olika fåglars utbredningsområden, hur de navigerar under sina ofta långa flyttningar och hur de påverkas av yttre förhållanden som miljö, väder och årstid. Vi får fascinerande inblickar i fåglarnas psykologi och överlevnadsstrategier. I den andra delen behandlas mer ingående ca 200 fåglar art för art ? nästan alla de fåglar som häckar eller kan studeras i Sverige. Boken fungerar alltså också som en lättöverskådlig fälthandbok. Boken är rikt och vackert illustrerad med 165 akvareller och 60 färgfoton, som visar fåglarna i deras naturliga miljö och gör det lättare att känna igen dem. För den svenska fackgranskningen och anpassningen till våra förhållanden svarar fågelexperten Roland Staav.

Läs mer

Fåglarnas beteende

Stephen Moss

Fåglarnas beteende