Thomas Anderberg

Foto: Kristina von Engeström

Utforska författaren

Thomas Anderberg (1956–2013) var författare, musik- och litteraturkritiker på Dagens Nyheter och professor i praktisk filosofi vid Uppsala universitet. Han debuterade med romanen Den nya ordningen (1987). Vid tiden för sin död hade han nästan avslutat arbetet med den roman som nu publiceras postumt.

Utgivning

Om boken

Författaren och kritikern Thomas Anderberg avled hastigt av en hjärntumör våren 2013. Vid tiden för sin död hade han nästan avslutat en roman om ett försvinnande i de schweiziska alperna.

I takt med att sjukdomen bröt ut och attackerade hans hjärna skrev han självbiografiska filosofiska texter som sedan alltmer kom att infiltrera det pågående romanmanuskriptet. Det var ett arbete som han nästan hann färdigställa innan sjukdomen gjorde honom alltför försvagad. Han bad då Åsa Linderborg och Staffan Bengtsson att slutföra arbetet och att förevisa hans intentioner med boken.

Det mesta blir aldrig av är en existentiell roman om att gå förlorad och vilka återverkningar det oavvisligen får, oavsett det utspelar sig i en karg bergskedja utan vittnen eller i den egna sårbara kroppen.

Läs mer

Thomas Anderberg

Det mesta blir aldrig av