Jacob Forsell

Utforska författaren

Jacob Forsell var fotograf och huvudredaktör för jubileumsboken om Jussi Björling. Han föddes 1942 i Stockholm och var sonson till operachefen John Forsell, Jussi Björlings ”upptäckare”.

Jacob Forsell var anställd på Expressen 1964-1990 och var en av sin generations mest tongivande fotografer. Under större delen av 80-talet var han ordförande i Pressfotografernas Klubb och har även fått den lag som skyddar fotografens upphovsrätt uppkallad efter sig, Lex Forsell.

Jacob Forsell var också verksam som bokredaktör. Han gjorde jubileumsböcker om bl a Evert Taube (2000), Lennart Nilsson (2002) och Astrid Lindgren (2007).

 

Utgivning

Om boken

Jussi Björling är kanske den störste tenor vi någonsin lyssnat till. "Rösten med tårar i" är fortfarande älskad och spelas oupphörligen över hela världen.

Jussi Björling blev Jussi med hela svenska folket och vi älskar honom, inte bara för hans undersköna sång utan också för att han var en människa med både styrka och svagheter. I stora stunder på de ledande operascenerna var han den uppburne världstenoren, i svaga stunder var han dalpojken från Stora Tuna.

Jussi Björling föddes i Borlänge 1911. Tillsammans med sina två bröder skolades han i sång av sin far och turnerade med dem under namnet Björlingkvartetten i Nordamerika och Norden. Nitton år gammal gjorde Jussi sin debut på Stockholmsoperan. Genombrottet kom när han 1931 uppträdde på Tivoli i Köpenhamn och en samstämmig kritikerkår lovordade hans sång. Snart hade den internationella karriären tagit fart. Metropolitan, La Scala i Milano, Covent Garden i London, operan i Wien, Chicago och San Francisco - överallt gjorde han succé.

År 2011 firas 100-årsminnet av Jussis födelse. I den här stora jubileumsboken, vackert formgiven av Curt Lundberg, skildras sångaren och människan Jussi Björling i ord, bild och ton.

Till boken medföljer en cd-skiva, producerad av Johannes Sjöberg, med musik och intervjuer.

Läs mer

Jacob Forsell

Jussi