Kjell Eriksson

Utforska författaren

Kjell Eriksson är författare och trädgårdsmästare, bosatt i Brasilien och Barcelona.

Utgivning

Om boken

En dag i oktober 2003 får polisen i Uppsala besök av en trettiofemårig kvinna, Laura Hindersten, som anmäler sin far försvunnen. Fadern heter Ulrik Hindersten.
Kort därefter hittas två äldre bönder ihjälslagna i sina hem i Uppsalatrakten. Kriminalinspektör Ann Lindell och hennes kolleger står till en början handfallna. Ingen kan hitta några som helst motiv till gärningarna eller yttre spår efter en mördare. Efter Ulrik Hinderstens mystiska försvinnande börjar dottern Laura uppträda allt mer underligt. Arbetskamraten Stig Franklin försöker hjälpa henne men inser snart att hon vill något mer med honom än att bara bli omhändertagen. Så begås ett tredje, lika svårförklarligt mord.
Polisen börjar misströsta men får oväntad hjälp från en kollega som tror sig se ett överraskande samband mellan morden. Om detta är sant kan det yttersta målet för mördaren vara en mycket högt uppsatt person.

Läs mer

Kjell Eriksson

Nattens grymma stjärnor

Om boken

Manuel Alavez liv har slagits i spillror. Hans ena bror har dött under dramatiska omständigheter, hans andra bror sitter i fängelse i Sverige. Båda lurades de av en främling. Zapotek-indianerna i Mexiko, det folk Manuel tillhör, kallar en sådan man för bhni guí'a, mannen från bergen. Han som lockar med rikedom och ett bekvämt liv men i gengäld tar din själ.
Manuel känner att han måste ta reda på vad som hänt.
Han åker till Sverige för att söka upp sin bror på Norrtäljeanstalten och får då veta att de två män som orsakade hans familjs olycka finns i Uppsala på en nyöppnad restaurang som heter Dakar.
På Dakar härskar Slobodan Andersson tillsammans med sin tystlåtne medhjälpare Armas. Dit kommer också Eva Willman, en arbetslös postkassörska från Uppsala som nu äntligen fått ett jobb och hoppas kunna återupprätta sin självkänsla och skapa ett bättre liv för sina båda tonårssöner.
Men så hittas Armas en dag i Fyrisån med avskuren hals. Mördaren har också från hans axel karvat bort en tatuering föreställande en märklig figur som förbryllar polisen. Mordet på Armas utlöser en dramatisk kedja av händelser centrerade till restaurangen vid ån. Och Ann Lindell, som håller i utredningen, tvingas jaga en skuggestalt som kanske är ute efter hämnd på fler personer.

Mannen från bergen är en ny intensiv kriminalroman av Kjell Eriksson som väver samman vardagsliv i Sverige och Mexiko och dessutom ger en detaljrik skildring av liv och arbete på en vanlig svensk restaurang.

Läs mer

Mannen från bergen

Kjell Eriksson

Mannen från bergen

Om boken

En novemberdag 1993 lämnar det socialdemokratiska kommunalrådet i Uppsala Sven-Arne Persson ett viktigt sammanträde och kommer inte tillbaka. Kolleger, familj och polis står helt frågande.

Många år senare besöker en Uppsalabo den sydindiska staden Bangalore och ser ett bekant ansikte. Han blir alltmer övertygad om att det är det mystiskt försvunna kommunalrådet han mött. Men vad gör han i så fall här?

I Uppsala får Ann Lindells kollega Berglund, som ligger nyopererad på sjukhus, höra att Persson dykt upp. Han minns den gamla utredningen, men får också ett infall att titta närmare på ett annat olöst fall, ett till synes planlöst mord på en gammal man.

Lindell själv ställs samtidigt inför ett obehagligt mysterium. En avsågad kvinnofot hittas i den uppländska skärgården. Lindells intresse riktar sig mot samhället Bultudden där det bor påfallande många ensamstående män. Alla tycks de vara ägare till motorsågar och vedkapar. Under efterforskningarna dyker det upp ett foto av en kvinna med asiatiskt utseende som ingen av grannarna någonsin sett.
Men mannen som äger huset där hon troligtvis bott kommer aldrig mer att svara på några frågor.

Läs mer

Den hand som skälver

Kjell Eriksson

Den hand som skälver

Om boken

Det är en tidig morgon den 10 maj 2003.
En taxichaufför på väg att avsluta sitt nattpass gör en chockerande upptäckt. Vartenda skyltfönster på Drottninggatan i centrala Uppsala är krossat och gatan är fylld av glassplitter. Media strömmar till och mitt under direktsändning i lokalradion hörs ett skrik inifrån en bokhandel. En ung man har hittats mördad i butiken.
På Uppsalapolisen är man frågande och djupt oroad.
Vad ligger bakom vandaliseringen? Finns det något samband mellan glaskrossningen och mordet? Och vem är mördaren?
Det är den femte romanen i Kjell Erikssons uppmärksammade serie om Ann Lindell.
Den föregående, Prinsessan av Burundi, utsågs till Årets bästa svenska deckare 2002.

Läs mer

Nattskärran

Kjell Eriksson

Nattskärran

Om boken

Uppsala December 2001
Vintern har slagit till med full kraft. Berit Jonsson vankar oroligt fram och tillbaka vid fönstret. Det är sent och John borde ha varit hemma för länge sedan. Nästa morgon finner en joggare Johns kropp i en snödriva. Polisen som känner John som "Lille John", småkriminell, f.d problembarn men som på senare år är en av stadens främsta experter på akvariefiskar konstaterar att John blivit torterad och mördad. Hans kropp är fruktansvärt illa tilltygad och får polisen Ola Haver att tänka på pirayor...

Läs mer

Prinsessan av Burundi

Kjell Eriksson

Prinsessan av Burundi