Sasa Stanisic

Foto: Peter von Felbert

Utforska författaren

Sasa Stanisic är 29 år och född i Visegrad. När staden 1992 besköts och sedan ockuperades av militären, flydde han tillsammans med sina föräldrar - en muslimsk mor och en serbisk far - till Heidelberg i Tyskland. Han studerar sedan 2004 vid Deutscher Literaturinstitut i Leipzig och ska doktorera i ämnet "Litteratur och fotboll".

Utgivning

Om boken

Carl Lewis sprang hundra meter på 9,86 sekunder. Precis så lång tid tog det för Aleksandars farfar att dö. Farfar flämtade och Carl slängde upp armarna i luften och kastade en amerikansk flagga över axlarna.

Hur upplever ett barn krigets fasor? På ett väldigt speciellt sätt om man får tro Aleksandar, berättaren i Farfar upp i graven. Med hjälp av dråpliga och fragmentariska minnesbilder försöker han återskapa livet i Višegrad, byn hans familj tvingades lämna när pansarvagnarna dånade in.
Familjen hamnar i det bättre Tyskland där "en vägg fallit omkull" och det numera bara finns det sämre Tyskland. I sitt nya hemland sliter Aleksandar med tyska glosor och skriver brev till sin älskade Asija som blev kvar i Bosnien. Frågan är om han någonsin återser henne och om han kan förlåta Carl Lewis för att ha tagit livet av hans farfar.

Med sin debut Farfar upp i graven fick Saša Stanišic ett enormt genomslag hos både kritiker och publik. Boken har nominerats till flera tunga litterära priser och sålts till över tjugo länder.

Läs mer

Sasa Stanisic

Farfar upp i graven