Farfar upp i graven

Författare

Sasa Stanisic

Översättare

Christine Bredenkamp

Farfar upp i graven

2008-04-03

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Romaner

Översättare

Christine Bredenkamp

Författare

Recensionsdag

2008-04-28

Publiceringsdatum

2008-04-03

Bokinformation

Originaltitel

Wie der Soldat das Grammofon repariert

Originalspråk

Tyska

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113017204

Antal Sidor

304

Vikt (kg)

0.456

Ryggbredd (mm)

24

Höjd (mm)

217

Bredd (mm)

147

Böcker av författaren

Om boken

Carl Lewis sprang hundra meter på 9,86 sekunder. Precis så lång tid tog det för Aleksandars farfar att dö. Farfar flämtade och Carl slängde upp armarna i luften och kastade en amerikansk flagga över axlarna.

Hur upplever ett barn krigets fasor? På ett väldigt speciellt sätt om man får tro Aleksandar, berättaren i Farfar upp i graven. Med hjälp av dråpliga och fragmentariska minnesbilder försöker han återskapa livet i Višegrad, byn hans familj tvingades lämna när pansarvagnarna dånade in.
Familjen hamnar i det bättre Tyskland där "en vägg fallit omkull" och det numera bara finns det sämre Tyskland. I sitt nya hemland sliter Aleksandar med tyska glosor och skriver brev till sin älskade Asija som blev kvar i Bosnien. Frågan är om han någonsin återser henne och om han kan förlåta Carl Lewis för att ha tagit livet av hans farfar.

Med sin debut Farfar upp i graven fick Saša Stanišic ett enormt genomslag hos både kritiker och publik. Boken har nominerats till flera tunga litterära priser och sålts till över tjugo länder.

Läs mer

Sasa Stanisic

Farfar upp i graven