Eeva Park

Utforska författaren

Eeva Park är född 1950 och dotter till två etablerade författare. Hon började med att skriva poesi och korta berättelser och Evighetsfällan är hennes tredje roman. Hon skriver precist och måleriskt och väjer inte för svåra ämnen.

Utgivning

Om boken

Evighetsfällan är en stark och angelägen roman om en ung estnisk flicka i det nya Estland som försöker finna sig själv och förtränga allt som påminner om Sovjettiden. Hon blir kär i Lars, som står för allt det nya och spännande. Han lockar med henne till Tyskland, där han säljer henne som prostituerad. Tillsammans med en ödeskamrat lyckas hon skjuta sig fri och fly tillbaka till Estland, men hennes kamrat dör under fritagningen.

Boken börjar med att Tiiu varit tillbaka i Estland en månad. Vi får följa hennes liv i tillbakablickar som blandas med händelser i nuet.

I tillbakablickarna följer vi hennes liv före resan till Tyskland. Vid den tidpunkten är hon en rebellisk flicka, en symbol för det fria Estland, medan hennes försupne far och arbetslösa, keramikmålande mor beskrivs som personer som ödet sprungit ifrån och som rester av det gamla Sovjet.

Tiden i Tyskland glimtar också förbi, men mest som avtryck i huden som inte vill försvinna.

I nuplanet skildras två världar som står i skarp kontrast. Den ena är det liv som hennes killbästis nu lever: ett liv som hon själv skulle kunna ha levt om hon inte blivit offer för trafficking. Den andra världen är gatubarnens värld: den värld hon hamnar i när hon kommer tillbaka till Estland.

Romanen är socialkritisk samtidigt som den gör en djuplodning i det mänskliga psyket. Huvudpersonen drivs av ett hämndbegär som gör henne till en järnkvinna. Samtidigt är hon oförmögen att ta emot eller erkänna känslor som ömhet och kärlek. När hämndögonblicket är inne försvinner allt det hon byggt sitt liv på. Hon inser att hon hamnat i en fälla, en ond cirkel, som det inte finns någon väg ut ur.

Läs mer

Eeva Park

Evighetsfällan