Evighetsfällan

Författare

Eeva Park

Översättare

Kalli Klement

Evighetsfällan

2007-10-01

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Romaner

Översättare

Kalli Klement

Författare

Publiceringsdatum

2007-10-01

Bokinformation

Originaltitel

Löks Löpmatuses

Originalspråk

Estniska

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113017709

Antal Sidor

231

Vikt (kg)

0.433

Ryggbredd (mm)

20

Höjd (mm)

215

Bredd (mm)

145

Böcker av författaren

Om boken

Evighetsfällan är en stark och angelägen roman om en ung estnisk flicka i det nya Estland som försöker finna sig själv och förtränga allt som påminner om Sovjettiden. Hon blir kär i Lars, som står för allt det nya och spännande. Han lockar med henne till Tyskland, där han säljer henne som prostituerad. Tillsammans med en ödeskamrat lyckas hon skjuta sig fri och fly tillbaka till Estland, men hennes kamrat dör under fritagningen.

Boken börjar med att Tiiu varit tillbaka i Estland en månad. Vi får följa hennes liv i tillbakablickar som blandas med händelser i nuet.

I tillbakablickarna följer vi hennes liv före resan till Tyskland. Vid den tidpunkten är hon en rebellisk flicka, en symbol för det fria Estland, medan hennes försupne far och arbetslösa, keramikmålande mor beskrivs som personer som ödet sprungit ifrån och som rester av det gamla Sovjet.

Tiden i Tyskland glimtar också förbi, men mest som avtryck i huden som inte vill försvinna.

I nuplanet skildras två världar som står i skarp kontrast. Den ena är det liv som hennes killbästis nu lever: ett liv som hon själv skulle kunna ha levt om hon inte blivit offer för trafficking. Den andra världen är gatubarnens värld: den värld hon hamnar i när hon kommer tillbaka till Estland.

Romanen är socialkritisk samtidigt som den gör en djuplodning i det mänskliga psyket. Huvudpersonen drivs av ett hämndbegär som gör henne till en järnkvinna. Samtidigt är hon oförmögen att ta emot eller erkänna känslor som ömhet och kärlek. När hämndögonblicket är inne försvinner allt det hon byggt sitt liv på. Hon inser att hon hamnat i en fälla, en ond cirkel, som det inte finns någon väg ut ur.

Läs mer

Eeva Park

Evighetsfällan