Martin Letzter

Foto: Privat

Utforska författaren

Martin Letzter föddes 1981 och är uppvuxen i Täby strax norr om Stockholm. Han lärde sig att åka skidor i Norrlandsporten vid fyra års ålder och har sen dess klarat av skidskolor i både Granfjällsstöten och Årebjörnen. Kan titulera sig med en Master i psykologi och är snart utexaminerad civilekonom vid Stockholms universitet. Arbetar som föredragshållare vid sidan av fortsatta studier, undervisning och forskningsassistenttjänst på Stockholms universitet. Han har spelat rugby i svenska elitserien och är yngste svensk att bestiga Mount Everest.Tillsammans med Olof Sundström har han skrivit boken Ad hoc rocks.

Utgivning

Om boken

Att bestiga Seven Summits - det högsta berget på var och en av jordens sju kontinenter - är de flesta klättrares dröm. Många har försökt, få har lyckats.
I Ad hoc rocks berättar Martin Letzter och Olof Sundström - i text och bild - om hur de lyckades sätta nytt svenskt rekord och världsrekord i bergsklättring på samma gång. Det kan väl inte vara så svårt att bestiga världens högsta berg? Och när man väl kommit upp kan man ju passa på att åka skidor ner för topparna - tänk vilka backar! Koncentrerar man sig inte för mycket på svårigheterna och löser problemen vartefter de dyker upp känns bergsbestigning alldeles möjlig - och den blir dessutom roligare.
Med den inställningen bestämde sig Martin Letzter och Olof Sundström för att satsa på att bli de första svenskarna som klarat Seven Summits.
Sommaren 2003 gav de sig iväg för att börja med berget Denali i Alaska. I januari 2007 skidade de ner från toppen av Carstensz pyramid på Nya Guinea och hade då klarat av topparna Denali i Nordamerika, Aconcagua i Sydamerika, Elbrus i Europa, Everest i Asien, Kilimanjaro i Afrika, Kosciuszko i Australien, Vinson i Antarktis och till sist Carstensz pyramid i Oceanien.
Det svenskarna gjorde som ingen annan lyckats med är att åka skidor ner för alla toppar som de bestigit.
I text och bild skildrar Martin Letzter och Olof Sundström sina expeditioner som gick från Antarktis stilla vita gnistrande iskyla till Oceaniens exploderande heta regnskogsgrönska.

Läs mer

Olof Sundström, Martin Letzter

ad hoc rocks