Niklas Kämpargård

Foto: Peter Borgeland

Utforska författaren

Niklas Kämpargård är skribent och fotograf och bor med sin familj i Sölvesborg. Han kommer från en lantbrukarfamilj och trivs lika bra i skog som i trädgård.

Utgivning

Om boken

Om Sverige drabbas av ett långvarigt strömavbrott blir följderna snabbt besvärliga. På bara några timmar blir det kallt inomhus, vattnet slutar att rinna ur kranen och maten tar snabbt slut i både kylskåp och skafferi.

Det finns ett växande intresse för att i högre grad kunna klara sig och sin familj på egen hand om en krissituation uppstår. Med Krishandboken får du bättre koll på hur du ska tänka vid olika katastrofscenarier. Allt från hur du håller värmen inomhus till hur kroppen reagerar fysiskt och psykiskt i en kris. Det finns avsnitt om första hjälpen liksom hur du klarar den personliga hygienen eller matlagning utan vatten. Pedagogiska åtgärdsscheman för naturkatastrofer eller strömavbrott kommer också att ingå i den här heltäckande boken för krisberedskap.

Många skulle inte klara de 72 timmar på egen hand som myndigheterna förväntar sig av oss. Med Krishandboken kommer du närmare målet.

Läs mer

Niklas Kämpargård, Sebastian Wadsted

Krishandboken

Om boken

I flera hundra år har bonden förädlat gårdens mat på hemmaplan. Tagit del av säsongens utbud av färska delikatesser och bevarat smak, doft och välbehag inför vintern. I Niklas Kämpargårds nya bok Bondens skafferi får läsaren lära sig att ta hand om gårdens, skogens och de öppna viddernas råvaror, får ta del av de nedärvda knepen om hur man med hjälp av klassiska tekniker kan göra det absolut bästa av dem. Det är en kokbok med gott om recept, men här hittas också så mycket mer än så: Här får man kunskaper om hela kedjan, från odlingstips till förädlingstekniker.

Kapitlen har namn som Mjölkens fröjd, Skogens skafferi, Blommor och bin, Baka en kaka, Naturliga smakförstärkare, Sött och salt, och i boken finns också resonemang kring mathantverk och tradition.

Boken utgår från livet på en mindre gård, men självklart kan läsaren få tag på råvarorna på andra sätt: köpa köttet i sin lokala butik, odla tomaterna på balkongen och plocka bären i skogen osv. Man behöver inte vara bonde för att äta som en.

Läs mer

Bondens skafferi

Niklas Kämpargård, Lukas Möllersten

Bondens skafferi

Om boken

Under hela 1900-talet har vi svenskar strävat efter att lämna landsbygden och flytta in till staden. På vägen har vi tappat bort kunskap som förmedlats mellan generationer under lång tid. Men nu har trenden vänt. Intresset för ursprunglighet och äkta vara har aldrig varit större än idag.

Lev som en bonde är boken för dig som vill klara dig själv - i stort eller smått. Boken innehåller hundra sätt att bli mer självhushållande och visar hur man kan ta tillvara det som naturligt finns omkring en. Niklas Kämpargård, journalist och fotograf, berättar om huskurer och kompostering, växelbruk och fårskötsel. Hur man syrar grönsaker och hur man slipper mygg. Vissa tips är enkla, andra lite mer komplicerade och då försedda med steg för steg-beskrivningar, bilder och räkneexempel. Den här boken riktar sig både till dig som vill inspireras till att leva ett grönare stadsliv och till dig som redan tagit steg mot att bli en fullfjädrad självhushållare.

Läs mer

Lev som en bonde - 100 sätt att klara sig själv

Niklas Kämpargård

Lev som en bonde - 100 sätt att klara sig själv

Nyheter

Foto: Niklas Kämpargård

1 september 2017

Fredagsreceptet: Gör din egen ketchup

Nyheter