Fredagsreceptet: Gör din egen ketchup

Foto: Niklas Kämpargård

Datum

1 September 2017

Foto

Niklas Kämpargård

I flera hundra år har bonden förädlat gårdens mat på hemmaplan. Tagit del av säsongens utbud av färska delikatesser och bevarat smak, doft och välbehag inför vintern. I Niklas Kämpargårds nya bok Bondens skafferi får läsaren lära sig att ta hand om gårdens, skogens och de öppna viddernas råvaror, får ta del av de nedärvda knepen om hur man med hjälp av klassiska tekniker kan göra det absolut bästa av dem. Det är en kokbok med gott om recept, men här hittas också så mycket mer än så: Här får man kunskaper om hela kedjan, från odlingstips till förädlingstekniker.

Idag bjuder vi på ett recept på alla hushålls ständiga favorit: ketchup!

Alla våra fredagsrecept hittar du här.

***

Bondens ketchup

När växthuset dignar av riktigt mogna tomater är det dags att göra din egen ketchup. Blanda alla tomater som är tillräckligt mogna, ta med »fulingarna« och spara skönheterna till salladstallriken.

TILL 8–10 DL

2 kg riktigt mogna tomater, bifftomater el körsbärstomater
1 stjälk bladselleri
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 dl rapsolja
1 msk korianderfrön
2 kryddnejlikor
1 knippe basilika
1 msk salt
1 tsk nymortlad svartpeppar
2 dl vinäger
1 dl strösocker

GÖR SÅ HÄR:

Skär tomaterna i grova bitar och hacka bladsellerin. Skala och hacka lök och vitlök.

Fräs lök, vitlök och bladselleri i rapsoljan i en tjockbottnad kastrull. Var försiktig sa att det inte bränner vid.

Tillsätt tomater, korianderfrön, kryddnejlikor, basilika, salt och peppar och låt koka i omkring 30 minuter tills tomaterna är riktigt mjuka.

Tomaterna innehåller mycket vätska sa man behöver inte tillsätta något extra vatten. Var försiktig så att blandningen inte bränner vid.

Mixa blandningen med en stavmixer och passera ketchupen genom en sil. Var noggrann så att alla klumpar försvinner.

Koka upp den passerade ketchupen och tillsätt vinäger och socker. Låt koka utan lock tills ketchupen har reducerats till omkring halva mängden.

Häll upp på varma, väl rengjorda flaskor och förslut. Man kan också frysa in ketchup i plastförpackningar som motsvarar några veckors konsumtion.
 

Relaterat

Om boken

I flera hundra år har bonden förädlat gårdens mat på hemmaplan. Tagit del av säsongens utbud av färska delikatesser och bevarat smak, doft och välbehag inför vintern. I Niklas Kämpargårds nya bok Bondens skafferi får läsaren lära sig att ta hand om gårdens, skogens och de öppna viddernas råvaror, får ta del av de nedärvda knepen om hur man med hjälp av klassiska tekniker kan göra det absolut bästa av dem. Det är en kokbok med gott om recept, men här hittas också så mycket mer än så: Här får man kunskaper om hela kedjan, från odlingstips till förädlingstekniker.

Kapitlen har namn som Mjölkens fröjd, Skogens skafferi, Blommor och bin, Baka en kaka, Naturliga smakförstärkare, Sött och salt, och i boken finns också resonemang kring mathantverk och tradition.

Boken utgår från livet på en mindre gård, men självklart kan läsaren få tag på råvarorna på andra sätt: köpa köttet i sin lokala butik, odla tomaterna på balkongen och plocka bären i skogen osv. Man behöver inte vara bonde för att äta som en.

Läs mer

Niklas Kämpargård, Lukas Möllersten

Bondens skafferi

Relaterade artiklar

Foto: André Strömqvist

17 mars 2023

Nu är trädgårdssäsongen här