Almudena Grandes och Ngũgĩ wa Thiong'o gästar Stockholm Literature

Datum

8 September 2016

Almudena Grandes (f. 1960) är en av Spaniens mest omtalade och framgångsrika författare. Hon är  bosatt i Madrid och har genom sina krönikor i El País blivit en uppskattad röst i den spanska off entliga debatten.

Manolitas tre bröllop utgör den tredje delen i hennes historiska romansvit, Episodios de una guerra interminable – Händelser i ett krig utan slut – om framväxten av det spanska civila samhället, som totalt ska omfatta sex delar. Norstedts har tidigare givit ut hennes roman, Lulú (1992) och Pojken som läste Jules Verne (2014). Mario Vargas Llosa har kallat Almudena Grandes för "en av vår tids största författare".

Ngũgĩ wa Thiong'o är född 1938 i Kenya. Flera av hans romaner, däribland debuten Upp genom mörkret samt Om icke vetekornet och En blomma av blod, ger en bild av kikuyufolkets historia från förkolonial tid fram till i dag. I slutet av 70-talet bytte han namn från James Ngugi och lämnade engelskan för att fortsättningsvis skriva sina romaner på kikuyu, vilket sågs som politiskt utmanande i hemlandet. Efter flera fängelsedomar tvingades han 1982 i exil och bor numera i Kalifornien, USA, där han innehar en professur och är chef för International Center for Writing and Translating.

De samtalar med författarna: Jerker Virdborg, Daniel Sjölin, Elisabeth Åsbrink, Majgull Axelsson, Kristina Sandberg, Ulf Karl Olov Nilsson, dramatikern Mats Ek, museichefen Daniel Birnbaum och konstnären Astrid Svangren (samtliga Sverige).

Samtal i utställningen Thomas Schütte: United Enemies sker med författaren Carl-Henning Wijkmark och skådespelaren Hannes Meidal.

2016 års festival har fri entré tack vare ett stöd från BA Danelii stiftelse.

Relaterat

Om boken

I ett Madrid präglat av nöd, fattigdom och politiskt förtryck försöker artonåriga Manolita Perales García ta hand om sina fyra yngre syskon när hennes far och styvmor kastas i fängelse och hennes storebror Antonio går under jorden. Efter Francos maktövertagande tvingas Antonio leda sin underjordiska motståndscell från gömstället i omklädningsrummet på en flamencoklubb. Motvilligt går Manolita med på att besöka en politisk fånge i det ökända Porlierfängelset, för att på så sätt hjälpa sin bror med spridning av den politiska propagandan. Snart upptäcker hon att hon hyser starka känslor för fången, och att de är besvarade, men Manolitas tillvaro ställs återigen på sin spets när det visar sig att en av Antonios partikamrater är angivare. Frågan är bara vem?

Verkliga händelser och personer blandas med fiktiva när Almudena Grandes med inlevelse skildrar livet i efterkrigstidens Madrid i sin nya, brett anlagda roman. Manolitas tre bröllop vitt nar om misär och hopplöshet men också om sammanhållning, uppfinningsrikedom och ett stort mått av civilkurage hos madridborna.

Läs mer

Almudena Grandes

Manolitas tre bröllop

Om boken

Tre afrikanska industripampar har mördats och fyra personer häktas som misstänkta: rektorn för den lokala skolan, Munira, barflickan Wanja, den tidigare gerillakämpen Abdulla samt fackföreningsmannen Karega. De fyra huvudpersonernas inbördes relationer bildar kärnan i Ngugi wa Thiong´os klassiker från 1977. Förutom att handla om brott och straff finns här också en stor berättelse om landet Kenya, om kampen för självständighet men också om de problem som följer på politiska drömmar som infrias.

En blomma av blod, som av många anses vara en av de viktigaste romaner som skrivits på den afrikanska kontinenten, presenteras nu i reviderad översättning av Jan Ristarp. Mot bakgrund av Ngugis plågsamma erfarenhet av kolonialismen och uppbrottet från den är det inte överraskande att han blivit den kanske mest politiske författaren i sin generation.

Knappast förvånande har han de senaste åren ständigt funnits i i förhandsdiskussionerna om vem som ska få Nobelpriset i litteratur.

"I allt han skrivit finns ett starkt socialt engagemang och hans verk har alltid syftat till att lyfta fram samhällsfrågor som är under debatt. Få författare har gjort det med så allvarligt och ärligt uppsåt som Ngugi."
Ur Lennart Hagerfors förord

Läs mer

En blomma av blod

Ngugi wa Thiong'o

En blomma av blod

Relaterade artiklar

Foto: Wikimedia Commons

4 oktober 2017

Och Nobelpriset i litteratur går till…