Fem frågor till Lone Theils

Foto: Hazel Thompson

Datum

18 Augusti 2016

Foto

Hazel Thompson

Berätta om din bakgrund, vad har du gjort tidigare?

Jag är utbildad journalist och har tillbringat större delen av mitt yrkesliv som korrespondent i London, nu senast för Politiken.

Hur kom det sig att du ville skriva skönlitterärt?

Jag har alltid velat bli författare, och ända sedan jag var barn skulle det vara just deckare. Jag har ett minne av att jag inte riktigt vågade sova i mörker och att min pappa sa till mig att om jag ville bli deckarförfattare så måste jag ta mig samman och vänja mig vid det. För de satt uppe på nätterna och skrev, och i så fall skulle jag ju bli skrämd av mina egna historier.

Vad inspirerar dig?

Först och främst verkligheten. Jag läser kriminalreportage och allt om brott, och verkligheten överträffar ju inte sällan vad en författare kan hitta på.

Vad är viktigast i en bra deckare?

Bra språk, trovärdiga karaktärer och så ska den överraska. Man ska känna att man kan gissa längs vägen och vara med och lösa mysteriet, och ändå ska man till sist bli överraskad. Så funkar en perfekt deckare för mig.

Berätta om din huvudkaraktär, Nora Sand?

Nora är halvt dansk, halvt engelsk, hon bor ensam och arbetar för det danska internationella magasinet Globalt i London. Hon är klok när det gäller komplicerade saker, men arbetar för mycket och har ett rörigt förhållande till kärlek. Hennes fritidsintresse är kick-boxning, så hon är den sortens hjältinna som både kan använda hjärnan och med en snabb cirkelspark kan ta sig ur en pressad situation.

---------
Lone Theils har arbetat som journalist i 20 år, men är idag författare på heltid. Hon är bosatt i Köpenhamn och Flickorna på Englandsbåten är hennes debutbok.

Relaterade artiklar

Foto: Hazel Thompson

18 augusti 2016

Fem frågor till Lone Theils