Eija Hetekivi Olsson nominerad till SvD:s litteraturpris 2016

Datum

20 Oktober 2016

Miira är den efterlängtade uppföljaren till Ingenbarnsland. Det är en berättelse om en ung kvinna ur den fattiga, finska arbetarklassen i ett sjavigt, nedbränt och halvkriminellt förortsområde. Miira drömmer om att bli läkare, vuxen och fri, men stöter på motgång efter motgång.

Man måste älska Miira. Något annat går inte, även om man kan bli skraj för hennes fingerknäckande hårda handslag, skrev Therese Eriksson i SvD.

Eija Hetekivi Olsson, född 1973, är uppvuxen i Göteborgsförorterna Gårdsten och Bergsjön. Innan hon läste in gymnasiet på Komvux och utbildade sig till lärare, arbetade hon bland annat som trappstädare och restaurangbiträde. Debutromanen Ingenbarnsland som utkom 2012 hyllades av kritikerna, vann Katapultpriset och nominerades till både Augustpriset och Sveriges Radios Romanpris.

Övriga nominerade är: Sara Mannheimer – Urskilja oss, Lina Wolff – De polyglotta älskarna och Linda Boström Knausgård – Välkommen till Amerika.

Om priset:
SvD:s litteraturpris delas ut sedan 1945. Prissumman på 30 000 kronor går till en lovande svensk författare i stark utveckling, som är aktuell med ett nyutkommet verk. Vinnaren meddelas under en prisceremoni på SvD:s Bokens dag och priset delas ut av kulturchef Lisa Irenius. Bland tidigare pristagare finns författare som Willy Kyrklund, Birgitta Trotzig, Lena Andersson och Kristina Sandberg.

Relaterat

Om boken

Hon kastade sig över honom. Kampkramade hans lärarkropp hårt bakifrån med hela sin collegekropp. Brandbrusade. Gjorde fällben på honom så att de båda föll framåt och dök in bland bladen. Pressade pannan mot hans mansnacke och mörkmorrade.

Hjärnan var överhettad, hon kunde inte hålla sig och bet i hans hals med blodsugartänderna. Ville sluka fångsten som inte gav sig utan spjärnade emot och nu fällde upp rumpan precis som de andra som nyss startat stafettloppet hade gjort. Det var ju så hon skulle göra, när hon ville. Inte han. Hon skrattade till. Borrade in dojorna i dyngan och band armarna runt hans bröst. Hennes hjärta hårdbankade. Bröstvårtorna stelnade och sände elstötar mot skrevet. Låren darrade.

Miira är född och uppvuxen i Göteborgsförorterna Gårdsten och Bergsjön. Hon kan äntligen lämna hemspråksklassen och den ofria grundskoletiden bakom sig och påbörja den fria grymmetiden. Plugga järnet på gymnasiet, bli proffs. I hjärnkirurgi. Flytta hemifrån, hetshångla när hon vill. Bli fri från trappstädarjobbet också. Men vägen är krokig, livet krulligt, och Miira får blåmärken av krockarna. Trots det vägrar hon att ge sig. Med en brinnande vildvilja slår hon sig fram genom hindren i ett hårt segregerat system.

Eija Hetekivi Olsson debuterade 2012 med den kritikerrosade och prisbelönta romanen Ingenbarnsland. Nu är hon tillbaka med uppföljaren Miira.

Läs mer

Eija Hetekivi Olsson

Miira

Relaterade artiklar

Foto: Jerker Andersson

10 augusti 2021

Eija Hetekivi Olsson: ”Mobbade barn måste gå till helvetet på jorden, varje dag”