Eija Hetekivi Olsson är Aftonbladets litteraturpristagare

Foto: Jerker Andersson

Datum

8 Mars 2017

Foto

Jerker Andersson

Aftonbladets årliga litteraturpris har delats ut sedan 1957, ”på exklusivt konstnärliga grunder till någon svensk diktare som ännu befinner sig i skapande utveckling”.

I år går priset till Eija Hetekivi Olsson för romanen Miira, som vi gav ut förra året.

I juryns motivering står:

”Till en roman om en stålflicka som är sin egen stenhårda och leklystna motståndsrörelse. På en prosa byggd på språklig pyroteknik. /…/ Miira gifter ihop ord ur vilka det uppstår komiska effekter och kemiska reaktioner. Varje ordklass får en spark i baken. Språket stör, tränger sig på: det fräser, bubblar och smäller. /.../ Eija Hetekivi Olsson har med Miira satt sitt eget litterära bomärke.”

Årets jury består av Kristofer Folkhammar, Viktoria Jäderling, Åsa Linderborg och Anneli Jordahl. Jordahl har intervjuat Eija Hetekivi Olsson i Aftonbladet och så här säger hon om sin karaktär Miira:

– Hon skulle vara en stark och smart tjej. En som tänker mycket och vågar säga ifrån. Det är absurt att när man skriver om en tjej och lyfter upp henne på en jämlik nivå i skolan, i hemmet på arbetsplatsen eller med killen hon lever med så blir det provocerande. Hon blir för mycket. Om det varit en kille hade det låtit: Wow, tufft!

Relaterat

Om boken

Hon kastade sig över honom. Kampkramade hans lärarkropp hårt bakifrån med hela sin collegekropp. Brandbrusade. Gjorde fällben på honom så att de båda föll framåt och dök in bland bladen. Pressade pannan mot hans mansnacke och mörkmorrade.

Hjärnan var överhettad, hon kunde inte hålla sig och bet i hans hals med blodsugartänderna. Ville sluka fångsten som inte gav sig utan spjärnade emot och nu fällde upp rumpan precis som de andra som nyss startat stafettloppet hade gjort. Det var ju så hon skulle göra, när hon ville. Inte han. Hon skrattade till. Borrade in dojorna i dyngan och band armarna runt hans bröst. Hennes hjärta hårdbankade. Bröstvårtorna stelnade och sände elstötar mot skrevet. Låren darrade.

Miira är född och uppvuxen i Göteborgsförorterna Gårdsten och Bergsjön. Hon kan äntligen lämna hemspråksklassen och den ofria grundskoletiden bakom sig och påbörja den fria grymmetiden. Plugga järnet på gymnasiet, bli proffs. I hjärnkirurgi. Flytta hemifrån, hetshångla när hon vill. Bli fri från trappstädarjobbet också. Men vägen är krokig, livet krulligt, och Miira får blåmärken av krockarna. Trots det vägrar hon att ge sig. Med en brinnande vildvilja slår hon sig fram genom hindren i ett hårt segregerat system.

Eija Hetekivi Olsson debuterade 2012 med den kritikerrosade och prisbelönta romanen Ingenbarnsland. Nu är hon tillbaka med uppföljaren Miira.

Läs mer

Eija Hetekivi Olsson

Miira

Relaterade artiklar

Foto: Jerker Andersson

10 augusti 2021

Eija Hetekivi Olsson: ”Mobbade barn måste gå till helvetet på jorden, varje dag”