Yaa Gyasi släpper vårens mest uppmärksammade debut

Foto: Michael Lionstar

Datum

17 Januari 2017

Foto

Michael Lionstar

Yaa Gyasis debutroman Vända hem - som du kan läsa ett kapitel ur här - är en storslagen skildring av hur arvet från kolonialtidens slaveri präglat efterlevande generationer. Den sträcker sig från slavhandelns Ghana till dagens USA, där två halvsystrars olika öden står som fond. Vända hem är en av senare års mest uppmärksammade böcker och manuset till den utlöste ett budgivningskrig bland de amerikanska förlagen. Yaa Gyasi föddes 1989 i Ghana och växte upp i delstaten Alabama i sydöstra USA. Idén till sin debutroman fick hon när hon besökte Ghana och såg de fängelsehålor där de brittiska kolonisatörerna höll slavarna fångna.

”Jag började skriva Vända hem efter en resa till Ghanas Cape Coast Castle. Guiden som visade oss runt berättade att de brittiska soldater som bodde och arbetade i slottet ofta gifte sig med kvinnor ur lokalbefolkningen, vilket jag inte kände till", har hon berättat för The Guardian. "Jag ville visa på kontrasterna mellan två kvinnor – en soldatfru och en slav. Jag trodde att romanen skulle få en mer traditionell struktur och utspela sig i nutid med inslag av tillbakablickar. Men ju mer jag jobbade på den desto mer intresserad blev jag av att se tiden förflyta – att se slavhandeln och kolonialismens effekter över tid.”

Nu kommer Yaa Gyasi till Sverige och gör ett exklusivt framträdande i Norstedtshuset på Riddarholmen den 30 januari, med Tara Moshizi som moderator. Kvällen är öppen för allmänheten och OSA:r gör du här! Vi säljer boken till specialpris, bjuder på dryck och alla besökare får en snygg Norstedtstygväska med sig hem. Platserna är begränsade så först till kvarn gäller. 

Datum: 30 januari 2017
Tid 18.00-19.00
Plats: Norstedts förlag, Tryckerigatan 4

Läs ett utdrag ur Vända hem här

Relaterat

Om boken

Yaa Gyasi skildrar med sin imponerande debutroman slavhandelns konsekvenser under flera generationer, från 1700-talet ända fram till idag. Frågan som ställs är om människans jakt på identitet och hemfärd också kan bli hennes väg till försoning.

Vända hem inleds med två unga systrar ovetande om varandras existens. Effia har av sin framgångsrika stam gifts bort med den engelske guvernören. Esi sitter fängslad i väntan på att säljas som slav, trots en privilegierad uppväxt. Nu befinner de sig både nära och långt ifrån varandra: en bland härskarna och en i de grymma fängelsehålorna.

Läs mer

Yaa Gyasi

Vända hem

Relaterade artiklar

Foto: Michael Lionstar

7 februari 2018

Yaa Gyasis hyllade debut äntligen i pocket