Författaren Björn Larsson tillägnas en egen bokfestival i Italien

Foto: Laurent Denimal

Datum

30 Januari 2017

Foto

Laurent Denimal

Författaren Björn Larsson, som under årens lopp har haft stora framgångar i Europa, men särskilt i Frankrike, Italien och Tyskland, där han fått priser och sålt sina romaner i hundratusentals exemplar, tillägnas en egen bokfestival, Dedicafestival, i Pordenone, Italien.

Festivalen, som äger rum en gång om året, varar en vecka och ägnas åt en enda författare och ett enda författarskap, med uppläsningar, föredrag, filmvisningar, utställningar, möten med skolelever och läsare. Bland de författare som tidigare varit föremål för Dedicafestival kan nämnas Paul Auster, Nadime Gordimer, Dacia Maraini, Anita Desai, Wole Soyinka och Amos Oz. Dedicafestival 2017 går av stapeln 11 - 18 mars.

Den italienska utgåvan av Björn Larssons Long John Silver (La vera storia del pirata John Silver) utkom hösten 1998 på förlaget Iperborea och fick ganska omgående storartade recensioner i alla stora tidningar och tidskrifter. I ”L’Espresso” utnämndes den till ett mästerverk och dåvarande statsministern d’Alema deklarerade i en intervju att det var en av hans favoritromaner. Ett halvår senare hade romanen sålt 30 000 exemplar och har sedan dess fortsatt att sälja i jämn takt. I slutet av 2016 var den sammanlagda upplagan knappa 100 000. Iperborea har därefter fortsatt att ge ut Larssons samtliga romaner, varav flera har blivit kritikerrosade och gått ut i stora upplagor. Sammanlagt har Larssons böcker sålt i över en kvart miljon exemplar och han betraktas allmänt som ”un caso letterario”, med kultstatus bland många av sina läsare som förblir författarskapet troget från bok till bok.

Han har fått flera prestigefyllda priser i Italien, bland Il premio Boccaccio, il premio Elsa Morante och Il premio Biamonti. Han har också själv varit ledamot i två olika juryer för litterära priser, ”Il premio Grinzane Cavour”, tillsammans med bl a Tahar Ben Jelloun, Louis Sépulvedà, Raffaele Nigro och Vicenso Cerami, och ” Il premio internazionale Gregor von Rezzori Città di Firenze.

Relaterat

Om boken

Vid Rater´s Bay på Madagaskar sitter den åldrade John Silver och gör bokslut över sitt liv. Alla hans gamla kumpaner är döda: kapten Flint, Pew, Israel Hands, papegojan som sjöng "Femton gastar på död mans kista", alla de andra. Men hemma i England behandlas han som mänsklighetens fiende, mycket på grund av den historia om Skattkammarön som en viss Jim Hawkins tecknat ned och låtit trycka.

Det är dags att berätta hur det egentligen förhöll sig - hur den unge pojken från Bristol som kunde läsa och skriva både engelska och latin hamnade till sjöss och lärde sig att hata kaptener och all annan överhet lika mycket som han lärde sig älska friheten och livet.

Läs mer

Björn Larsson

Long John Silver

Relaterade artiklar

Foto: Laurent Denimal

30 januari 2017

Författaren Björn Larsson tillägnas en egen bokfestival i Italien