Han är norrmannen som kan vinna Storbritanniens finaste pris

Foto: Fredrik Arff

Datum

21 April 2017

Foto

Fredrik Arff

Priset utdelas årligen till ett enskilt verk som är översatt till engelska. Prissumman är på 60 000 pund och delas mellan författaren och översättaren. Vinnaren tillkännages den 14 juni.

De nominerade är:

Mathias Enard (France), Charlotte Mandell (US), Compass (Fitzcarraldo Editions)

David Grossman (Israel), Jessica Cohen (US), A Horse Walks Into a Bar (Jonathan Cape)

Roy Jacobsen (Norway), Don Bartlett (UK), Don Shaw (UK), The Unseen (Maclehose)

Dorthe Nors (Denmark), Misha Hoekstra (US), Mirror, Shoulder, Signal (Pushkin Press)

Amos Oz (Israel), Nicholas de Lange (UK), Judas (Chatto & Windus)

Samanta Schweblin (Argentina), Megan McDowell (US), Fever Dream (Oneworld)

Relaterat

Om boken

Min Thein växer upp i en mindre stad i Burma i början av 60-talet. När han är sex år förändras hans liv dramatiskt. Hans äldre bror drunknar och samma dag tar militären makten i landet. Efter studentexamen börjar Min Thein studera juridik i huvudstaden Rangoon. Efter juridikstudierna får Min Thein arbete som advokat i en mindre provinsstad och där han träffar sin blivande fru Hser Hser Paw. Min Thein tar initiativet till bildandet av ett demokratiskt parti i staden där han bor, men han känner sig hotad och bestämmer sig för att fly till Thailand. När en granat detonerar i Min Theins ansikte mister han synen och hans fru, som är gravid, dödas. Han lyckas till slut ta sig över gränsen till Thailand med hjälp av den avhoppade barnsoldaten Tommy.

I romanen varvas fakta om Burma med fiktion och läsaren får på så sätt kunskap om landets folkgrupper, kultur och historia. Karel Glastra van Loon bodde i flera månader i norra Thailand och besökte de burmesiska flyktingläger som finns där. Reslutatet blev romanen De osynliga. En berättelse om sökandet efter den stora kärleken och om sorgen över att tvingas lämna sitt hemland.

Läs mer

Roy Jacobsen, Charles Grant, Karel Glastra Van Loon

De osynliga

Relaterade artiklar

Foto: Fredrik Arff

21 april 2017

Han är norrmannen som kan vinna Storbritanniens finaste pris