Fredagsreceptet: Pink maki rolls med tofu

Foto: Katarina Di Leva

Datum

31 Mars 2017

Foto

Katarina Di Leva

Äntligen fredag och ett nytt härligt recept från en av våra kokböcker! Bjud på läckra maki rolls från Jennie Benjaminssons bok Gourmetvego i helgen. Jennie är känd från tv-programmet Sveriges mästerkock och lagar underbar vegetarisk finmat som är en fröjd både för smaklökarna och ögat. I Gourmetvego hittar du lyxigare recept än vad du är van vid från andra vegoböcker. Jennie Benjaminsson och fotografen Katarina Di Leva har skapat en elegant samling middags- och festmenyer med olika teman som räcker hela året.

Nedan hittar du recept och tillvägagångssätt!

Alla våra fredagsrecept finns här.

***

Ingredienser:

Pink maki rolls

200 g tofu
1 tsk wasabipasta
½ dl rapsolja
½ gurka
1 mango
1 avokado
150 g späd grön sparris
5–6 noriark
1 sats rödbetsris, se recept nedan
1 ½ dl rostade svarta och vita
sesamfrön

Rödbetsris

500 g sushiris
2 rödbetor
6 dl vatten
2 tsk salt
½ dl strösocker
1 dl risvinäger

Vegansk yuzumajonnäs

½ dl kikärtsspad
3 dl rapsolja
2–3 msk yuzujuice
½ tsk strösocker
salt

Vegansk koriandermajonnäs

2 dl grovhackad färsk koriander
½ dl kikärtsspad
2 ½ dl rapsolja
1 msk pressad lime
½ tsk strösocker
salt

Tillbehör

Tamarisoja
inlagd ingefära
wasabi

***

Metod:

Pink maki rolls med tofu

Skär tofun i stavar, ca 1 x 1 cm tjocka. Blanda wasabin med hälften av oljan och häll den över tofun. Ställ kallt och låt marinera minst 1 timme. Hetta upp resterande olja i en stekpanna och stek tofun på hög värme, men varsamt så att den inte går sönder, tills den fått en gyllene yta runt om.

Skrapa bort kärnorna i gurkan. Skär gurka och mango i tunna stavar, och avokadon i tunna skivor. Använd gärna en mandolin. Skär bort den nedre delen på sparrisen.

Placera ett noriark på en sushimatta och fördela ett luftigt lager med ris över (riset ska fastna på noriarket), men lämna ca 3 cm av nedre kanten fri från ris. Strö rikligt med sesamfrön över.

Vänd på noriarket och fördela tofu, gurka, mango, avokado och sparris längs med mitten. Rulla ihop till en fin makirulle genom att hålla ett jämnt tryck över sushimattan under rullningen. Upprepa proceduren tills ris, tofu och grönsaker är slut.

 

Rödbetsris

Tvätta riset under rinnande kallt vatten och låt sedan stå i kallt vatten i 20 minuter. Skölj riset under rinnande kallt vatten ytterligare 10 minuter.

Tvätta rödbetorna noggrant och dela dem på hälften. Lägg ris, betor, vatten och salt i en kastrull och låt koka upp. Sjud sedan riset under lock i ca 15 minuter, tills det nästan är helt genomkokt men fortfarande har en mycket liten kärna kvar i mitten. Rör om någon gång så att det inte fastnar för mycket i botten. Värm under tiden upp socker och vinäger så att sockret precis smälter. Häll socker- och vinägerblandningen över det färdigkokta riset. Blanda om försiktigt och lyft upp betorna. Låt riset svalna helt i rumstemperatur med en fuktig handduk över.

 

Vegansk yuzumajonnäs

Mixa kikärtsspadet i en blender tills det blivit skummigt. Fortsätt mixa och häll i en tunn stråle ner oljan tills det har blivit en krämig och tjock majonnäs. Smaka av med yuzujuicen och krydda med socker och salt.

 

Vegansk koriandermajonnäs

Mixa koriandern med kikärtsspadet i en blender tills det blivit ett grönt skum. Fortsätt mixa och häll i en tunn stråle ner oljan tills det har blivit en krämig och tjock majonnäs. Tillsätt limesaften och krydda med socker och salt.

 

Vid servering:

Skär makirullarna i 2 cm breda skivor med en vass kniv och lägg upp på fat. Servera med majonnäser, soja, ingefära och wasabi.


Jennie Benjaminsson kom tvåa i första säsongen av tv-programmet Sveriges mästerkock 2011. Hon är utbildad kock, har skrivit tre kokböcker och frilansar som matskribent och stylist för bland annat Allt om mat och Elle mat & vin.

Relaterat

Om boken

I Gourmetvego hittar du lyxigare recept än vad du är van vid från andra vegoböcker. Jennie Benjaminsson och Katarina Di Leva har skapat en elegant samling middags- och festmenyer med olika teman som räcker hela året.

För mig handlar en lyckad middag om upplevelser, om hur maten har lagats, hur den presenteras på tallriken, doften, smakerna och färgerna, säger Jennie.

Genom att ha det lilla extra, de spännande smakkombinationerna och den vackra presentationen av maten lyckas Gourmetvego kittla alla våra sinnen.

Läs mer

Jennie Benjaminsson

Gourmetvego

Relaterade artiklar

Foto: Katarina Di Leva

31 mars 2017

Fredagsreceptet: Pink maki rolls med tofu