”Vägen till hälsa eller sjukdom går genom din mun”

Foto: Team Vaidya’s Ayurveda Village

Datum

23 Augusti 2017

Foto

Team Vaidya’s Ayurveda Village

Ayurvedapraktikern Janesh Vaidya tar i sin nya bok Maten från min by med oss på en matresa till Indien, för härliga smakupplevelser och bättre hälsa. Enligt ayurveda, den indiska hälsoläran och livsfilosofin, bör vi äta enligt vårt dominerande element. I den här vegetariska kokboken finns därför tydliga tabeller som hjälper dig att hitta ditt element och eventuella obalanser, och symboler som guidar till de optimala recepten för just dig. Dessutom får vi tips på hur vi kan anpassa recepten för hela familjen även om elementen skiljer sig åt.

Janesh Vaidya inleder idag en riksomfattande turné, se hela turnéplanen här! Vi bad honom berätta om den nya boken.

Berätta om din nya bok Maten från min by!

– När människor från Europa började besöka min by i Kerala föll de omedelbart för min familjs traditionella matlagning. Och de blev ännu mer nyfikna när de fick veta att maten tillrätts enligt de ayurvediska principerna. Redan under de första hälsoresorna jag ordnande bad besökarna mig om recepten på maten de ätit. Och efter att ha skrivit fyra böcker kan jag nu äntligen leva upp till det löftet med min nya bok. Tillsammans med lokala recept från Kerala bjuder jag på mat från norra Indien. Mat som du säkert har ätit på indiska restauranger men inte kunnat laga hemma. Alla recept är anpassade till de ayurvediska principerna och vi använder inga animaliska produkter, gluten eller raffinerat socker. Syftet med boken är att introducera autentiska och hälsosamma recept från öst, anpassade till västerländska kök – samtidigt som de är underbart goda och lätta att tillaga.

– Förutom recepten kommer du också lära dig hur du lever ett mer energifyllt liv med hjälp av tre nyckelprinciper. Det är också ämnet för den turné jag gör genom Sverige i höst, där jag besöker 35 städer. Från Kiruna i norr till Österlen i söder.

Hur börjar man lättast att äta ayurvediskt?

– Ditt val av mat handlar om vana. Om du börjar äta ayurvediskt kommer den största utmaningen i början vara dina tidigare vanor. För att bryta ohälsosamma mönster behöver du en mental checklista, som påminner om att vägen till hälsa eller sjukdom går genom din mun.

– Börja med att hitta ditt dominerande element. I boken berättar jag hur. Det här elementet är du antingen född med, eller så har du någon sjukdom eller symptom som påverkar ditt element. Följ recepten som är anpassade efter ditt element tills du är i balans och har nått din potentiella hälsa samtidigt som du får njuta av smaken och dofterna från det indiska köket.

Vad händer med kroppen när man äter ayurvediskt?

– Vår kropp är i ständig förändring och kroppen byter naturligt ut alla sina celler var sjunde år. Det innebär att det du äter idag kommer att påverka din kropp på mikronivå under sju år framöver. Det betyder också att oavsett vilken form du är i idag, och vilka vanor du tidigare har haft, kan du med hjälp av hälsosamma vanor göra dig av med tidigare gifter och återfå din naturliga hälsa och ungdomlighet.

Relaterat

Om boken

Följ med på en matresa till Indien, för härliga smakupplevelser och bättre hälsa. Enligt ayurveda, den indiska hälsoläran och livsfilosofin, bör vi äta enligt vårt dominerande element. I den här vegetariska kokboken finns därför tydliga tabeller som hjälper dig att hitta ditt element och eventuella obalanser, och symboler som guidar till de optimala recepten för just dig. Dessutom får vi tips på hur vi kan anpassa recepten för hela familjen även om elementen skiljer sig åt.

Ayurvedapraktikern Janesh Vaidya bjuder i Maten från min by på mer än 100 härliga och unika recept från sin hembygd, anpassade för svenska råvaror och tillagningssätt. I boken hittas soppor, sallader, curry- och risrätter, biffar, mellanmål, frukostmat, smoothies, juicer och specialiteter från Kerala.

Alla recept har komponerats för att skapa bättre balans i kroppen. Rätterna är fria från gluten, laktos, raffinerat socker och animaliska produkter.

Läs mer

Janesh Vaidya, Kristin Lidström

Maten från min by

Relaterade artiklar

Foto: Malin Barrling

22 januari 2020

Sverigeaktuelle Janesh Vaidya lär oss allt om ayurveda