Läkarens tio bästa tips för att äta rätt

Foto: Rickard Rönnerstam

Datum

7 September 2017

Foto

Rickard Rönnerstam

Går man upp i vikt av lightprodukter? Kan man bli beroende av socker? Och kan vitlök mota bort en förkylning. Att det vi stoppar i oss påverkar vår hälsa är ingen nyhet men i en djungel av påståenden om vad vi ska äta och inte kan det vara svårt att skilja på vad som är sant och falskt.

I boken Mat, myt, vetenskap guidar läkaren Frida Duell oss genom påståenden och myter om mat. Populärvetenskapliga fakta varvas med recept på hälsosamma rätter. Här är hennes tio bästa tips för att äta så bra som möjligt.

–  Om jag ska svara på vad nyttig mat är, eller i alla fall vad nyttig mat är för mig, så skulle jag säga oraffinerad och växtbaserad mat. Oraffinerad för att alla näringsämnen är kvar och för att de påverkar blodsockret mindre än den raffinerade motsvarigheten. Växtbaserad för att man naturligt slipper mättade fetter och kolesterol, och för att det finns en ökad cancerrisk kopplat till intag av köttprodukter.

–  Jag har medvetet undvikit att komma med för mycket råd och pekpinnar i den här boken, men för den som är intresserad har jag ändå tagit fram mina bästa tio tips för att äta så bra som möjligt:

 1. Ha alltid bär i kylen, tinade eller färska. Man kan ha dem på gröten, i yoghurten eller bara ta några som de är!
   
 2. Ät inga charkprodukter, och dra gärna ner på det röda köttet när du ändå är i farten.
   
 3. Ät mer fibrer.
   
 4. Begränsa intaget av raffinerade kolhydrater som vitt bröd, pasta och vitt ris.
   
 5. Skaffa mindre tallrikar, typ assietter – du kan ta två gånger om du inte blir mätt.
   
 6. Utgå från Medelhavskosten, då blir det svårt att göra ”fel”.
   
 7. Undvik hårt stekt och friterad mat.
   
 8. Se till att få i dig prebiotika, antingen i form av till exempel havregryn, linfrön och frukt eller som kosttillskott.
   
 9. Unna dig godsaker med jämna mellanrum. Det man gör sällan är sällan ett problem!
   
 10. Tänk två gånger innan du köper något som marknadsförs med prefixet ”super-” eller med ordet ”detox”. Det är troligt att du är på väg att betala mer än du behöver.

Frida Duell arbetar som ST-läkare inom klinisk kemi på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. Hon har tidigare varit chefredaktör för Moderna Läkare och skrivit populärvetenskapliga texter. 

Relaterat

Om boken

Går man upp i vikt av lightprodukter? Kan man bli beroende av socker? Och är kokosolja verkligen så nyttigt som alla hävdar? Att allt vi stoppar i oss påverkar vår hälsa är ingen nyhet men hur? I en djungel av påståenden om vad vi ska äta och inte kan det vara svårt att skilja på vad som är sant och vad som är falskt. I den här boken guidar läkaren Frida Duell oss genom mängder av påståenden och myter om mat. Vi får veta hur våra tarmbakterier påverkar immunsystemet och vad gluten gör med tarmen. Om det stämmer att stark mat ökar förbränningen och vad som händer med olivoljan när den hettas upp.

Populärvetenskapliga fakta varvas med recept på hälsosamma rätter som vegansk Pad Thai och Rostad blomkålssoppa med grönkålschips, rostade pinjenötter och tryffelolja.


Läs mer

Frida Duell

Mat, myt, vetenskap

Relaterade artiklar

Foto: Rickard Rönnerstam

7 september 2017

Läkarens tio bästa tips för att äta rätt