Brita Zackari hjälper träningshataren att komma igång

Foto: Beata Holmgren/Studio Emma Svensson

Datum

10 Oktober 2017

Foto

Beata Holmgren/Studio Emma Svensson

Boken Jag hatar att träna är träningsboken för dig som aldrig riktigt trivts på gymmet eller fått till en ihållande träningsrutin. Det är boken för dig som alltid hittar anledningar till att slippa, att skjuta upp, som känner att det mesta i träningsväg inte riktigt är något för dig. Kanske har du inte ”rätt” skor eller helt enkelt för lite tid? Kanske tycker du bara att det är supertråkigt med styrketräning och låter gymkortet ligga oanvänt i plånboken, även om samvetet gnager lika mycket som kontorsnacken värker. Brita Zackari är likadan. ”Jag kan alltid komma på tusen ursäkter att inte träna. Om du inte också gör det är det eventuellt nåt fel på dig.”

Med stor humor och ett alldeles eget uttryckssätt är Jag hatar att träna en helt ny typ av träningsbok. Den hyvlar effektivt ner alla mentala trösklar och ger dig konkreta tips på träningsprogram som alla klarar av och som gör vem som helst svinstark. För även om du hatar att träna så kan du med Britas enkla tricks ändå få det gjort.

– Jag hatar hur träning blir i händerna på folk som älskar träning och hatar att leva life. Det blir så hetsigt och strängt och så tutas man i att man dessutom måste banta. Jag hatar träning som gör att folk inte ens vågar sig till gymmet för dom är rädd att dom ska se dumma ut, och att man sabbar allt om man äter nåt gott efteråt. Vi är ju några stycken som älskar att leva life och som heller inte är utbildade PTs men som ändå måste röra på oss för att inte få ont i ryggen eller bli helt vinterdeppiga året runt. Den här boken är för oss. 

Berätta om arbetet med din bok, hur växte den fram?

– Den började i instagramkontot @i.hate.working.out och när jag startade det hade jag faktiskt ett kontrakt på en annan bok, men när jag fick 30 000 följare på en vecka kände jag att det nog fanns ett intresse för en bok på samma tema. 

Vilket är ditt absolut bästa tips för någon som vill komma igång men som inte riktigt lyckats hittills?

– Om jag ska sammanfatta alla mina tips: gå inte ut för hårt. Banta inte, träna intet tusen gånger i veckan och tänkt inte att du ska börja ett helt nytt liv. Hållbar träning är den som du kan smyga in lite här och där i ditt existerande liv, och det är ju ändå det du vill leva längst skulle jag tro. 


Foto: Beata Holmgren/Studio Emma Svensson

Vad är nästa steg? När du några drömmar om att starta en gymkedja för träningshatare?

– JA. Först kommer kanske klädkollektionen. Men nån gång i framtiden skulle det vara fint att driva ett gym där alla kände sig välkomna in i fria vikter-hörnan, ett där tjejer aldrig behövde oroa sig för att killar ska komma och visa. Mest tror jag att jag tilltalas av tanken på att driva ett gym bara för att jag skulle få bestämma musiken. Det skulle spelas enbart rap och rnb kan jag lova. 

Britas bästa träningslåt just nu:

Relaterat

Om boken

Har du också tänkt att du borde börja träna, men kommer på massor av anledningar till att det inte går just i dag? Att du har för dåliga skor, för lite tid eller en tv-serie du måste se. "Jag är en av er", är Brita Zackaris budskap. "Jag kan alltid komma på tusen ursäkter att inte träna. Om du inte också gör det är det eventuellt nåt fel på dig."

Med stor humor och ett alldeles eget uttryckssätt är detta träningsboken som inte är som någon annan, men som ändå effektivt hyvlar ner alla trösklar, främst de mentala, som finns mellan dig och ett svettigare liv. För även om du hatar att träna så kan du med Britas enkla tricks ändå få det gjort.

Med avsnitt som Fucka inte med maten (en ostmacka är lika bra som en proteinsmoothie), Kan jag dö av att börja träna och en fotoguide till hur du bokstavligen tar dig ur soffan har hon gjort en alldeles egen variant av träningsbok. Killarna i gymmet får sig en känga, liksom alla former av dieter.

Boken innehåller även övningar som alla kan göra, 15-minutersprogram som gör vem som helst svinstark och ett sexveckors-program som garanterat får dig att komma i gång.

För du kan bli en sådan som tränar trots att du hatar det.

Läs mer

Brita Zackari

Jag hatar att träna

Relaterade artiklar

Foto: Beata Holmgren/Studio Emma Svensson

10 oktober 2017

Brita Zackari hjälper träningshataren att komma igång