Joel Mauricio Isabel Ortiz

Foto: Elvira Glänte

Utforska författaren

Joel Mauricio Isabel Ortiz är född 1987 i Colombia och uppvuxen i Norrköping. Han verkar som författare, dramatiker, skådespelare och regissör. Utbildad på Stockholms Dramatiska Högskola samt Balettakademien i Göteborg. 2018 debuterade han med romanen Sången om en son.

Ortiz är sedan 2021 dramaturg på Kulturhuset Stadsteatern.

Utgivning

Om boken

"... en överraskande finstämd roman om beroende, vacklande historieskrivning och det queera livets nyanser." DN
"Jag uppskattar särskilt hur Joel Mauricio Isabel Ortiz låter sina huvudkaraktärer veckla ut sig långsamt, med utrymme för nyans och komplexitet. Det är ett både tungt och ömt porträtt av två människoliv som kolliderar." Helsingborgs Dagblad"Joel Mauricio Isabel Ortiz har en blick på världen och på människorna som när den får sitt koncentrerade uttryck utmynnar i gnistrande formuleringar." SvDEn dag står han bara där i snabbköpet: Sebastian. Han som övergav Leandro några år tidigare, försatte honom i fritt fall. Mannen som aldrig har lämnat Leandros tankar under åren av ensamhet och isolering. Han har fortsatt drömma om att få backa bandet, återförenas med sitt livs kärlek. Med mannen han aldrig slutat dyrka. Plötsligt finns det faktiskt en chans.De vandrar genom Stockholms märkligt pandemiödsliga gator, samtalar och försöker förstå vad det var som hände med deras förhållande. Deras kärlek är inte enkel, det förflutna både lockar och ligger som ett hinder mellan dem.De är andra människor än när de sågs senast. Sebastian har gjort karriär och försökt göra upp med sitt såriga förflutna. Leandro har just börjat kämpa sig tillbaka upp från botten. Men har tillräckligt mycket förändrats för att bära dem framåt, återskapa det förhållande som fick ett så abrupt slut? Ge dem kärleken åter.Tillbedjan är en roman om kärlek och sorg, om förtvivlan och nåd. Om att återvända. Det är Joel Mauricio Isabel Ortiz andra roman efter debuten med Sången om en son (2018).

Läs mer

Joel Mauricio Isabel Ortiz

Tillbedjan

Om boken

"Du vet varför jag är här pappa." I det trista villaområdets furukök konfronterar en son sin far. Det är dags att slita upp alla de gamla såren - slagen, rasismen, rötterna som aldrig vidnämnts och som aldrig uttalats. Våldet i att göras till en son, att adopteras, att stöpas till man. Det är dags att sluta fly och att hitta hem i en fientlig värld.

Konfrontationen med fadern blir också inledningen på en uppgörelse, inte bara med familjen och uppväxten, utan också med sig själv, de nära vännerna och livets innehållslöshet. Klubbnattens svettiga ennattsligg, kickarna och teaterscenens åtråvärda bekräftelse finns där som ständiga följeslagare men kan aldrig formas till platser som går att kalla hem. Det är dags att en gång för alla sluta göra livet till ett skådespel, vilket blir en resa till något okänt utan möjlighet att vända tillbaka.

Sången om en son är en blixtrande debutroman om identitet, svek, självkänsla - och om den kärlek som inte väjer för något.

Läs mer

Sången om en son

Joel Mauricio Isabel Ortiz, Raphael Perez

Sången om en son

Recensioner

”finstämd roman om beroende, vacklande historieskrivning och det queera livets nyanser”

”men den är också en pandemiroman. Markörer som munskydd, isolering och restriktioner på konsthallar kan ibland upplevas som daterad scenografi, men så blir inte effekten här. Frågor om smitta, avstånd och om vem som egentligen får komma tätt intill ligger nämligen väldigt nära den här bokens kärna, och hör hemma där.”

”en starkt berörande berättelse”

”Ortiz mejslar skickligt fram den tilltagande spänningen mellan läsarens önskan att Sebastian ska vara svaret, att Leandro ska få den varma famn att vila i som han så intensivt förtjänar, och det tätnande mörkret.”

”Det är snyggt gjort”

”det finns mycket att fundera över i Tillbedjan, och vid sidan av den anspråkslöst hållna men visuellt precisa stilen är det en av bokens främsta förtjänster. Ortiz är inte dum alls som Stockholmsskildrare, och får dagrarna och skymningen att falla helt rätt över Leandros hemmarevir kring Mariatorget på Södermalm.”

”Imponerande debutroman” ”… både uppslitande och nödvändig läsning.”

   

”…en uppiggande modig debut, en som vågar vara smutsig.”

”En stark debut … rör sig från sprucken bas, via avgrundsvrål, till sköraste sopran. Det är omskakande, rått och vackert.”

”Sången om en son är en bitsk, rolig och ovanligt konsekvent genomförd debutroman. Som uppgörelse med den unga, svenska tomhetsprosan är den mycket välkommen.”

”Ortiz låter det fula ta plats, utan självförhärligande, men lyckas ändå utveckla både huvudpersonen och boken till något man tycker om, en historia berättad helt på författarens villkor.”

”Ortiz har tillräckligt språkligt gehör för att kunna ro i land både lyckliga slut och scener vid dödsbäddar utan att det blir pekoral. Och det om något bör ses som ett kvitto på en stark debut.”

”En hård och sorglig bild av global adoption … Det här är en författare man vill möta igen.”

”Joel Mauricio Isabel Ortiz lyckas med sitt raka språk skapa en känsla hos läsaren som sitter kvar i kroppen långt efter sista sidan.”

BTJ

Nyheter

Foto: Elvira Glänte

27 oktober 2023

Nominerade till nyinstiftat pris för queer litteratur

Nyheter