”Beredda att gå över lik för ära och status”

Foto: Göran Segeholm

Datum

8 November 2017

Foto

Göran Segeholm

Hanna Lindberg är journalisten som för tre år sedan slog igenom stort med sin thrillerdebut STHLM Confidential. Nu är hon tillbaka med den fristående uppföljaren, STHLM Grotesque. Vi bad henne berätta om den, intresset från filmbranschen – och hur hon gick till väga för att få ut sin första bok nästan helt på egen hand.

STHLM Grotesque är den fristående fortsättningen i serien om den unga, egensinniga journalisten Solveig Berg. Nu är hon tillbaka och granskar maktkampen mellan stjärnkockarna i restaurangvärlden. Många har frågat mig om titeln, och det finns en dubbeltydighet i den. Dels är STHLM Grotesque namnet på den enorma lyxkrog i Gamla Stan i Stockholm som blir scenen för ett kallblodigt mord, men titeln syftar också på något annat. En värld där vi äter oss till status och där toppkockar är beredda att gå över lik för ära och berömmelse.

Din förra bok blev en succé mycket tack vare ditt eget lanseringsarbete – berätta hur du jobbade med den!

– Min debut kom först ut på ett litet förlag där jag fick göra det mesta själv, från försäljning till marknadsföring och egna signeringskvällar och bokcirkelbesök. Jag visste egentligen ingenting om bokbranschen eller hur den fungerar, utan bestämde mig bara för att göra det på mitt sätt. Eftersom jag verkligen trodde på min bok låg jag på precis överallt. Jag kontaktade recensenter och bloggare, gick med i författargrupper på Facebook, knackade dörr hos bokhandlare. Det ena gav det andra. Plötsligt hade jag en fantastisk agent och STHLM Confidential såldes till ett tiotal länder. Helt ärligt får jag fortfarande nypa mig i armen.

Kommer fans av den första boken känna igen sig i den nya?

– Absolut. Det här är också en thriller med tempo och driv och nya miljöer. Precis det som utmärkte STHLM Confidential – men jag har förstärkt det bästa och fördjupat karaktärerna.

Blir det fler böcker om Solveig Berg?

– Ja, jag har precis börjat med tredje boken, men jag har idéer både för en fjärde och femte bok. Flera filmbolag har också visat intresse så vem vet, kanske blir det även film. Det vore fantastiskt.

Relaterat

Om boken

Hanna Lindberg är en mästare på intriger. Aldrig har krogvärlden varit mer fascinerande, eller skrämmande. Mons Kallentoft

En fartfylld och spännande thriller helt i min smak. Sofie Sarenbrant

Guldkocken är krogarnas egen Oscarsgala och alla som räknas är på plats. Även den egensinniga journalisten Solveig Berg. Kvällen slutar i kaos när en okänd gärningsman skjuter hennes chefredaktör. Solveig börjar gräva i fallet, men ju närmare sanningen hon kommer, desto farligare blir det. Vem försöker tysta henne?

STHLM Grotesque är en thriller om vad som pågår bakom lyxkrogarnas fina fasader. En spännande berättelse om att fly sitt förflutna och om hemligheter med förödande kraft. Det här är den fristående fortsättningen på Hanna Lindbergs hyllade debut STHLM Confidential, en internationell succé som sålts till ett tiotal länder.

Hanna Lindberg levererar en historia med många ingångar i ett högt tempo och med en spännande upplösning. Journalisten

Intrigen är tät, tempot högt och upplösningen är som gjord för vita duken. Nya Kristinehamnsposten

Spännande skildring av den exklusiva krogvärlden ... Huvudpersonen ger positiva Annika Bengtzon-vibbar. Amelia

Läs mer

Hanna Lindberg

STHLM Grotesque

Om boken

Solveig Berg är en ung journalist som efter ett ödesdigert misstag förlorat jobbet och hamnat i kylan. Tomheten och ensamheten väcker svarta minnen till liv och hon gör vad som helst för att komma tillbaka.

Fotografen Martin "Lennie Lee" Lenholm har lyxlägenhet på rätt adress och är ständigt omgiven av vackra kvinnor. Men plötsligt händer något. Hans tidning tappar upplaga. Vännerna vänder sig bort. Allt pekar obönhörligt neråt när han får i uppdrag att fixa århundradets fest åt en affärsman. Pengarna räcker för att lösa alla hans problem - om han överlever.

När stjärnbloggaren Jennifer Leone hittas död korsas deras vägar och en otäck kedja av händelser tar fart.

STHLM Confidential är en oavbrutet spännande thriller om jakten på bekräftelse och kärlek i ett samtida Stockholm.

Några pressröster:
"Det är högt tempo i Hanna Lindbergs spännande roman"
Femina

"En mycket underhållande spänningsroman" Bokbloggen Bokpar

"En väldigt stark debut. 5 av 5" Lovelybooks.de (Tyskland)

"Hanna Lindberg verkar vara den nya skandinaviska thrillerstjärnan"
Corriere della Sera (Italien)

Läs mer

STHLM Confidential

Hanna Lindberg

STHLM Confidential

Relaterade artiklar

Foto: Göran Segeholm

8 november 2017

”Beredda att gå över lik för ära och status”