Matthew Weiner om besatthet i Manhattans finare kvarter

Datum

20 November 2017

Matthew Weiner är en amerikansk tv-producent och manusförfattare. Han är mest känd som skapare, huvudförfattare och producent för serien Mad Men. För sitt arbete med The Sopranos och Mad Men har han vunnit sammanlagt nio Emmy Awards. Heather, i sin helhet är hans debut som romanförfattare.

När han hade skrivit den sista säsongen av Mad Men fann han sig plötsligt oförmögen att skriva, berättar han för New York Times. Samtidigt som alla väntade på nästa stora tv-serie från honom, drabbades han av akut skrivkramp.

”Jag visste inte vad jag skulle göra härnäst, och jag fick frågan hela tiden”, berättar han för tidningen. ”Jag oroades över att aldrig mer kunna skriva”.

Till sist ringde han sin vän, författaren A.M. Homes och bad om råd. Hon lånade ut sitt hem i Yaddo, i norra New York, och efter en viss tvekan åkte Matthew Weiner dit och skrev Heather, i sin helhet. Debutromanen är kort, knappa 140 sidor, och har kallats för en av årets mest emotsedda. Författarkollegor som Zadie Smith, James Ellroy och Philip Pullman har berömt boken.

I Heather, i sin helhet möter vi Karen och Mark, som båda lyckats i karriären men lever i ett rationellt förhållande där den utåtriktade dottern Heather är den enda ljuspunkten. Bobby Klasky växte upp i ett missbrukarhem i New Jersey och har suttit flera år i fängelse för våldtäkt. När han släpps försöker han börja om på nytt som byggnadsarbetare på Manhattan. Det är där han första gången får syn på Heather.


Foto: Jeff Vespa

Matthew Weiners debut handlar om besatthet och om hur mycket man är villig att offra för att försvara den. För New York Times berättar han att han fortfarande är förvånad över att det till sist blev en bok och att den är utgiven:

”Det är som att någon besöker ett kasino för första gången, och kammar hem storvinsten!”

Relaterat

Om boken

Karen och Mark har båda lyckats i karriären men lever i ett rationellt förhållande där den utåtriktade dottern Heather är den enda ljuspunkten. Bobby Klasky växte upp i ett missbrukarhem i New Jersey och har suttit flera år i fängelse för våldtäkt. När han släpps försöker han börja om på nytt som byggnadsarbetare på Manhattan. Det är där han första gången får syn på Heather.

Matthew Weiners roman Heather, i sin helhet handlar om besatthet och om hur mycket man är villig att offra för att försvara den.

Läs mer

Matthew Weiner

Heather, i sin helhet

Relaterade artiklar

20 november 2017

Matthew Weiner om besatthet i Manhattans finare kvarter