Expressens kulturpris till Marie Göranzon

Foto: Louise Billgert

Datum

13 Februari 2018

Foto

Louise Billgert

På måndagskvällen delades Expressens fem kulturpriser 2017 ut på Nalen i Stockholm. Teaterpristagaren i år är Marie Göranzon, som hyllades av publiken för sin långa gärning på scen och starka ställningstagande under Metoo.

I höstas gav hon, tillsammans med Stna Jofs, ut boken Vrålstark & skiträdd där hon okonstlat berättar om sitt långa liv i teatervärlden - öppenhjärtigt och ärligt om barnen, drömmen, kärleken, rollerna, kampen och makten.

– Vi var inte så bortskämda som unga skådespelare. Nuförtiden har de ju knappt stigit ur vaggan så får de priser, vad har de hunnit göra? säger Marie Göranzon till Expressen.

– Jag blev så nervös att jag inte riktigt hörde prismotiveringen när Expressen ringde.

Motiveringen lyder:

”Denna stjärna förenar faran med skrattet, det majestätiska med det sönderslitande. En klassisk rolltolkare som sedan ett halvt sekel går fram som en orkan över scenen.”

– Expressen värnar konst och kulturkritik som omistliga delar av vårt gemensamma samtal. Våra kulturpriser är ett uttryck för detta, säger kulturchef Karin Olsson.

Övriga vinnare och festbilder finns på Expressen.se/kultur.

Relaterat

Om boken

I år är det 50 år sedan Marie Göranzon gick ut Dramatens elevskola eller Statens skola för scenisk utbildning, som den kom att byta namn till. Hon var den första kvinnan med barn som antogs. När Dramatens dåvarande chef, Ingmar Bergman, blev varse att Marie var relativt nyförlöst reagerade han med förvåning, närmast chock. Är hon? Har hon? Det är klart flickan ska in, men hur fan ska hon klara det?

Det barn som många trodde skulle bli ett hinder i Marie Göranzons framtida karriär, blev hennes räddning. Det finns något i mig som skulle kunna bära åt helvete, en känsla av att jag går mot ett stup och inte har vett att stanna. Lolo tvingade mig att ta grabbatag om livet, med tydliga uppgifter: byta blöja, mata, natta, trösta. Livet fick en riktning, på riktigt. Barnet, alla sex barn, har hållit mig från bråddjupen.

I 50 år har hennes arbetsplats, med några utflykter till privatteatrar, tv- och filmvärlden, varit Dramaten. Där hänger numera hennes porträtt. Marie Göranzon har arbetat med alla de stora regissörerna, de mäktiga kollegorna, bråkstakarna och genierna. Mött framgång, motstånd och genomlevt katastrofer.

Under åren har hon frikostigt delat med sig av sina åsikter men säger att hon borde ha hållit käften oftare .

I Vrålstark & skiträdd berättar hon öppenhjärtigt om barnen, drömmen, kärleken, rollerna, kampen och makten.

Läs mer

Stina Jofs, Marie Göranzon, Stina ta bort Jofs

Vrålstark & skiträdd

Relaterade artiklar

Foto: Louise Billgert

13 februari 2018

Expressens kulturpris till Marie Göranzon