Anders Rydell tilldelas Stiftelsen Bengt Jansons Minnesfonds pris för 2018

Foto: Natanael Johansson

Datum

13 Februari 2018

Foto

Natanael Johansson

Styrelsen för Stiftelsen Bengt Jansons Minnesfond har beslutat att tilldela författaren och journalisten Anders Rydell Stiftelsen Bengt Jansons Minnesfonds pris på 40 000 kr.

Motiveringen lyder:

Genom sina böcker Plundrarna och Boktjuvarna har Anders Rydell belyst några av 1900-talets stora kulturhistoriska skeenden. Han har i dessa åstadkommit en viktig forskningsinsats kring frågor om proveniens, restitution och vår gemensamma idéhistoria, allt klädd i en elegant språkdräkt.

Anders Rydell är författare och journalist som har varit verksam som redaktör och kulturskribent på flertalet svenska tidningar. Därtill har han publicerat sex böcker i eget namn, där boken Plundrarna. Hur nazisterna stal Europas konstskatter nominerades till Augustpriset i kategorin Årets fackbok 2014.

Boktjuvarna berättar Anders Rydell om ett av nazisternas mest skrämmande projekt. Han har rest över den europeiska kontinenten i tjuvarnas spår på jakt efter de försvunna biblioteken och de stulna böckernas ovissa öden.

Anders Rydell kommer att fullborda sin trilogi om nazisternas plundring av kultur under andra världskriget – och dess återverkningar – hösten 2019 då han utkommer med Stulen musik. Hans böcker om nazisternas plundring har översatts till 19 språk.

Relaterat

Om boken

Kvällen den 10 maj 1933 lystes hela Tyskland upp av bokbål. På Opernplatz i Berlin hade 40 000 människor samlats för att lyssna på nazisternas propagandaminister Joseph Goebbels flammande tal, där han förklarade att elden markerade slutet för Weimarrepublikens dekadenta kulturliv. Böcker av Marx, Mann, Brecht och Hemingway blev lågornas rov.

Bakom bokbålen finns dock en annan, mer okänd berättelse: den om hur nazisterna plundrade tusentals bibliotek och stal miljontals böcker i de ockuperade länderna. Två fruktade män, SS-ledaren Heinrich Himmler och naziideologen Alfred Rosenberg, tävlade om att lägga under sig Europas litterära arv. Himmler samlade till ett enormt bibliotek om "rikets fiender" på SS-högkvarter i Berlin. Ideologen Alfred Rosenbergs plan var än mer ambitiös - att lägga grunden för ett helt nytt nazistiskt forsknings- och högskoleväsende. Där skulle Tredje rikets framtida ledarelit fostras och en rad nya forskningsinstitut inrättas för att rättfärdiga erövringar och folkmord på judar, romer och politiska fiender.

I Boktjuvarna berättar Anders Rydell om ett av nazisternas mest skrämmande projekt. Han har rest över den europeiska kontinenten i tjuvarnas spår på jakt efter de försvunna biblioteken och de stulna böckernas ovissa öden.

Några pressröster:
"Framställningen har gestaltande driv och saklig stringens. Boktjuvarna är, liksom Plundrarna, ett historiskt reportage av yppersta kvalitet."
Per T Ohlsson, Sydsvenskan

"Det är en fascinerande och bitvis oberättad story om historiens största bokstöld."
Jan Eklund, Dagens Nyheter

"Precis som med den förra boken går det även den här gången bara att lovorda Rydells skickliga arbete som har resulterat i en bok som går att läsa som ett slags bildningsthriller."
Niclas Sennerteg, Borås Tidning

Läs mer

Anders Rydell

Boktjuvarna

Relaterade artiklar

Foto: Natanael Johansson

13 februari 2018

Anders Rydell tilldelas Stiftelsen Bengt Jansons Minnesfonds pris för 2018