”Ett nytt mästerverk i den amerikanska litteraturen”

Foto: Max Freeman

Datum

9 April 2018

Foto

Max Freeman

Amerikanska Garth Greenwells debutroman Det som tillhör dig är en av årets mest hyllade böcker. Hanya Yanagihara, författare till Ett litet liv, har kallat den ”en ömsint skildring av krafter som synd och skam - och den trånad som ofta följer i kärlekens spår”. Även den legendariske författaren Edmund White, som skrivit gayklassiker som A Boy’s Own Story och City Boy, sällar sig till hyllningskören och kallar boken ”ett nytt mästerverk i den amerikanska litteraturen”.

Det som tillhör dig handlar om en ung man, född och uppvuxen i Kentucky, jobbar som engelsklärare i Bulgarien. Där träffar han en ovanligt varm höstdag, på en toalett under Sofias Kulturhus, den karismatiske Mitko. Det som börjar som en pengatransaktion leder under de följande månaderna till en kärleksaffär som trots begär och närhet hela tiden riskerar att slå över i våld och destruktivitet.

Det som tillhör dig handlar om åtrå och dess konsekvenser. Boken bultar av sexuell åtrå och längtan efter närhet. Den är poetisk, drabbande och psykologiskt övertygande i sin skildring av två unga män från vitt skilda världar som till sist bara har att förlita sig på sin vänskap för att rädda sig själva från undergång.

Den 24 maj besöker Garth Greenwell Stockholm och Kulturhuset Stadsteatern för ett samtal med Johan Hilton. Biljetter finns här!

Även svenska kritiker är lyriska över Greenwells debut:

”… en av de vackraste, och faktiskt mest romantiska, kärlekshistorier jag läst på länge”, skriver Expressens Annina Rabe.

”En roman om åtrå, och dess skoningslösa konsekvenser, av en amerikansk nymästare”, skriver Litteraturtoppen, som placerar boken på sin förstaplats.

”Magi”, skriver Västerbottens-Kuriren.

Garth Greenwell är född 1978 och uppvuxen i Kentucky, USA. Hans noveller och artiklar har publicerats i tidskrifter som New Yorker och The Atlantic. Det som tillhör dig vann debutantpriset på British Book Awards och nominerades till det prestigefyllda National Book Award. Han bor numera i Iowa.

Relaterat

Om boken

En ung man, född och uppvuxen i Kentucky, jobbar som engelsklärare i Bulgarien. Där träffar han en ovanligt varm höstdag, på en toalett under Sofias Kulturhus, den karismatiske Mitko. Det som börjar som en pengatransaktion leder under de följande månaderna till en kärleksaffär som trots begär och närhet hela tiden riskerar att slå över i våld och destruktivitet.

Den ene bär på hemska barndomsminnen från familjegemenskapen i den amerikanska södern, minnen som åter aktualiseras när det kommer bud hemifrån om att hans far hastigt insjuknat. För den andre handlar det om att överleva och värna om sin självständighet, trots ett skriande behov av pengar och trygghet.

Det som tillhör dig är en kritikerhyllad och prisbelönt kärleksroman om åtrå och dess konsekvenser. Poetisk, drabbande och psykologiskt övertygande möter vi två unga män från vitt skilda världar som till sist bara har att förlita sig på sin vänskap för att rädda sig själva från undergång.

»En ömsint skildring av krafter som synd och skam - och den trånad som ofta följer i kärlekens spår.« Hanya Yanagihara, författare till Ett litet liv

»Ett nytt mästerverk i den amerikanska litteraturen.« Edmund White

Läs mer

Garth Greenwell

Det som tillhör dig

Relaterade artiklar

Foto: Max Freeman

9 april 2018

”Ett nytt mästerverk i den amerikanska litteraturen”