Det som tillhör dig

Författare

Garth Greenwell

Översättare

Daniel Gustafsson

Det som tillhör dig

Svenska

2018-03-09

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Romaner

Översättare

Daniel Gustafsson

Författare

Recensionsdag

2018-04-03

Publiceringsdatum

2018-03-09

Bokinformation

Originaltitel

What Belongs to You

Originalspråk

Engelska

Språk

Svenska

Format

Pocket, Inbunden, E-bok

Produktion

Papper

Munken Print

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113076317

Antal Sidor

276

Vikt (kg)

0.435

Ryggbredd (mm)

26

Höjd (mm)

216

Bredd (mm)

143

Klimatpåverkan

455g CO2e
Papper
ca 275 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 5 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 175 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Det som tillhör dig

Recensioner

”Magi.”

”En spännande början på ett författarskap som jag definitivt kommer att följa.”

”Detta [är] en av de vackraste, och faktiskt mest romantiska, kärlekshistorier jag läst på länge.”

”I flera avseenden är det en gränslöst vacker roman.”

”Det är skickligt uppbyggt och konsekvent genomfört.”

”Det är en rasande bra roman.” – Rasmus Landström 2018-04-09

ETC

Böcker av författaren

Om boken

En ung man, född och uppvuxen i Kentucky, jobbar som engelsklärare i Bulgarien. Där träffar han en ovanligt varm höstdag, på en toalett under Sofias Kulturhus, den karismatiske Mitko. Det som börjar som en pengatransaktion leder under de följande månaderna till en kärleksaffär som trots begär och närhet hela tiden riskerar att slå över i våld och destruktivitet.

Den ene bär på hemska barndomsminnen från familjegemenskapen i den amerikanska södern, minnen som åter aktualiseras när det kommer bud hemifrån om att hans far hastigt insjuknat. För den andre handlar det om att överleva och värna om sin självständighet, trots ett skriande behov av pengar och trygghet.

Det som tillhör dig är en kritikerhyllad och prisbelönt kärleksroman om åtrå och dess konsekvenser. Poetisk, drabbande och psykologiskt övertygande möter vi två unga män från vitt skilda världar som till sist bara har att förlita sig på sin vänskap för att rädda sig själva från undergång.

»En ömsint skildring av krafter som synd och skam - och den trånad som ofta följer i kärlekens spår.« Hanya Yanagihara, författare till Ett litet liv

»Ett nytt mästerverk i den amerikanska litteraturen.« Edmund White

Läs mer

Garth Greenwell

Det som tillhör dig

Nyheter

Foto: Max Freeman

9 april 2018

”Ett nytt mästerverk i den amerikanska litteraturen”

Nyheter