Marian Keyes är tillbaka!

Foto: Författarfoto: Barry McCall

Datum

11 Juni 2018

Foto

Författarfoto: Barry McCall

Det som började med alkoholmissbruk och en lögn har hittills resulterat i 33 miljoner sålda böcker.

I mitten av 1990-talet, efter några intensiva partyår i London, hade Marian Keyes helt tappat kontrollen över sitt drickande. Hon var 30 år, osams med de flesta i sin närhet och tvingades in på rehabklinik. För att muntra upp sig själv började hon skriva noveller, skickade in dem till en förläggare med ett följebrev där hon berättade att hon även hade en nästan färdig roman i brevlådan. Förläggaren tyckte om novellerna och skrev att de väldigt gärna ville ta en närmare titt på romanutkastet. Problemet var bara att något sådant inte fanns.

I stället för att medge att hon hade ljugit satte sig Marian Keyes ner och skrev det som skulle bli den storsäljande debutromanen Vattenmelonen. En bok som snart skulle följas av läsarfavoriter som En oväntad semester, När Lucy Sullivan skulle gifta sig och Sushi för nybörjare.

Efter några års paus kommer hon nu med På egen hand. Den handlar om ett medelålders par, där mannen i familjen bestämmer sig för att ta en halvårslång paus från äktenskap och familjeliv för att resa runt i sydöstra Asien. Kvar står en undrande hustru Amy: betyder paus att det kommer en fortsättning? Kommer hennes make att vara densamma när han kommer tillbaka – och kommer hon att vara densamma?
På egen hand är inte en historia om att bli kär, utan om att försöka fortsätta att vara kär.

– Det här är något som händer hela tiden, har Marian Keys sagt i en tidigare intervju. Jag tror det beror på att vi lever längre och folk inser att även om man älskar varandra kanske man inte står ut i 50 år till. Jag ville också utforska vad som händer om en lämnad kvinna inte bryr sig om vad omgivningen tycker, utan börjar se en oönskad paus som en möjlighet.

Självklart är På egen hand kryddad med humor och en stor och färgstark irländsk familj som både hjälper och stjälper bokens huvudperson.

– Folk gillar balansen mellan mörker och lätthet, säger Marian Keyes. Det finns alltid stråk av allvar i mina böcker men levererat med humor och värme. Och det slutar alltid lyckligt! Kritiker gillar inte det, men det bryr jag mig inte om.

Kuriosakunskap om Marian Keyes: Hon är stor Sverigefantast, som älskar svenska tv-deckare och har fjällvandrat i Norrland. Hennes favoritskådespelare i hela världen är Krister Henriksson. Hon hävdar att när hon led av en svår depression för några år sedan så fick ljudet av talad svenska henne att må bättre.

Se henne läsa ett stycke ur det första kapitlet här:

Relaterat

Om boken

Amys man Hugh lämnar henne inte. Han tar bara en paus från deras äktenskap, deras barn och deras liv tillsammans. I sex månader tänker Hugh resa runt i sydöstra Asien och det finns ingenting Amy kan göra för att ändra på det. Javisst har Hugh en medelålderskris, men en paus betyder väl att det kommer en fortsättning? Mycket kan dock hända på sex månader. När Hugh kommer tillbaka, om han kommer tillbaka, kommer han då att vara samma person som Amy gifte sig med? Kommer hon att vara densamma? För om Hugh har tagit en paus från äktenskapet, då betyder det väl att Amy också har en paus?

På egen hand är inte en historia om att bli kär, utan om att fortsätta vara kär. Det är Marian Keyes när hon är som roligast, smartast och bäst.

Läs mer

Marian Keyes

På egen hand

Relaterade artiklar

Foto: Magnus Ragnvid

27 april 2022

Sommarens nya böcker

NyheterBoknyheter