Plåtmat – det smarta och enkla sättet att laga vegetariskt

Datum

31 Augusti 2018

Julia Tuvesson gjorde tidigt succé på Instagram med sin opretentiösa och glädjefyllda matlagningsstil med fokus på vegetarisk vardagsmat. Framförallt blev hon snabbt känd för det hon kallar plåtmat. Här berättar hon vad det egentligen är och hur hennes bok Plåtmat växte fram.

– Plåtmat är måltider som tillagas på en plåt i ugnen. I min bok presenterar jag en plåtmodell i fyra steg där du lär dig hur du själv kan komponera dina egna gröna rätter efter råvaror som du redan har hemma, är i säsong eller säljs till ett bra pris. Du kan egentligen laga allt möjligt på en plåt (som biffar, baser till sås och soppor, pytt och pizza); både salt och sött – och min bok är uppdelad i kapitlen förrätter, huvudrätter och desserter samt såser och tillbehör.

Hur kom boken till?

– Så länge jag kan minnas har jag velat skriva en bok. Kanske inte just en kokbok, men en bok. När jag hade arbetat med bloggen och Instagram ett tag började jag känna att jag skulle vilja samla mina bästa tips, idéer och recept på en samlad plats och det var då tanken på boken Plåtmat dök upp. Och i samma veva kom jag i kontakt med min förläggare Johanna Kullman som jag blev blixtförälskad i och ville börja arbeta med direkt. På den vägen var det!

Vad hoppas du att den som läser och lagar ur din bok ska få med sig från den?

– Jag hoppas att boken först och främst ska kunna inspirera läsaren till att vilja laga mer grönt. Och förstås, förstå hur bra verktyg plåten är för att förenkla vardagen.

Vilket är ditt eget favoritrecept ur boken?

– Jag har två favoritrecept som jag ständigt återkommer till. Halloumipytten och zucchinibiffarna med quinoa. Just pytt på plåt är ett sådant fantastisk sätt att laga vardagsmat på. Man kan slänga på lite vad som helst, det går att laga mycket mat på samma gång till många – och maten smakar bra i lunchlådan dagen efter också. Receptet på halloumipytten finns här!

Relaterat

Om boken

Julia Tuvesson gjorde tidigt succé på Instagram med sin opretentiösa och glädjefyllda matlagningsstil med fokus på vegetarisk vardagsmat. Framförallt blev hon snabbt känd för det hon kallar plåtmat.

I Plåtmat - gröna rätter i långpanna lär du dig allt du behöver veta för att bli en mästare på att tillaga vegetariska allt-i-ett-rätter. Boken är uppdelad i två delar. I den första lär du dig hur du lagar de bästa plåtmåltiderna på ett kreativt och enkelt sätt med hjälp av ett antal vardagsguider. I den andra delen hittar du över 40 recept fördelade under kategorierna förrätter, huvudrätter, desserter, tillbehör och såser. Recepten varvas med inspirationsguider som smakkartor, ersättningslistor, hitte-på-plåtar och nya begrepp som guacamoleprincipen och tacokonceptet. Du hittar allt från sallader till pytträtter, biffar, pasta och desserter. För att laga rätterna i boken behöver du inte ha någon som helst förkunskap inom matlagning. Boken vänder sig både till dig som redan är en frälst vegoälskare och till dig som är intresserad av att få ny inspiration kring enkel och grön matlagning med ingredienser som du redan har hemma.

Läs mer

Julia Sörensen Tuvesson

Plåtmat