Livet efter flykten

Foto: Mai Nestor

Datum

18 September 2018

Foto

Mai Nestor

Efter att ha belönats med Sveriges Radios romanpris tidigare i år är Aleksander Motturi tillbaka med den nya romanen Onåbara.

En ung dokumentärfilmare från Syrien söker asyl i Sverige. Inom sig bär han på en oförglömlig berättelse om förbjuden kärlek och svek. För att frigöra honom från det tomrum han sugits upp av under dagarna på flyktingförläggningen vill han att någon ska skriva hans historia.

Av en slump lär han känna en författare i Göteborg, och kanske kan denna författare berätta hans historia om det glamourösa gaylivet i Kairo, Istanbul och Damaskus. ”Det finns ingen annan som kan göra det bättre än du själv”, insisterar författaren. Men nu när hans intresse har väckts, vad är det för hemskheter som döljer sig bakom denna historia om flykt och kärlek?

2012 nominerades Aleksander Motturi till Vi:s litteraturpris för sin roman Svindlarprästen. Samma år tilldelades han även stipendium ur Albert Bonniers Stipendiefond för svenska författare.

Motturis roman Broder kom ut under våren 2017 och fick Sveriges Radios romanpris 2018 med motiveringen: ”För en öm och ärlig berättelse, med stor smärta och stark syskonkärlek. Medmänsklighet, klass och familj skildras nära och ingjuter både hopp och förtvivlan”.

Relaterat

Om boken

En ung dokumentärfilmare från Syrien söker asyl i Sverige. Inom sig bär han på en oförglömlig berättelse om förbjuden kärlek och svek. Han vill att någon ska skriva hans historia och frigöra honom från det tomrum som han sugits upp av under dagarna på flyktingförläggningen.

Kanske kan författaren som han av en slump lärt känna i Göteborg berätta historien om det glamourösa gaylivet i Kairo, Istanbul och Damaskus. "Det finns ingen annan som kan göra det bättre än du själv", insisterar författaren. Men nu när hans intresse har väckts ... vad är det för hemskheter som döljer sig bakom denna historia om flykt och kärlek?

Aleksander Motturis nya roman är en resa in i en värld där all fiktion som inte tillfredsställer begäret efter våld är dömd att misslyckas.

"Motturis språk har verkligen en förmåga att göra världen och de människor det behandlar intensivt levande." Svenska Dagbladet


Läs mer

Aleksander Motturi

Onåbara

Relaterade artiklar

Foto: El Perro del Mar

19 oktober 2018

El Perro del Mar tolkar Aleksander Motturis roman