El Perro del Mar tolkar Aleksander Motturis roman

Foto: El Perro del Mar

Datum

19 Oktober 2018

Foto

El Perro del Mar

Artisten El Perro del Mar är aktuell med singeln Broder — hennes första egenkomponerade låt på svenska. Singeln kom till efter en förfrågan från Sveriges Radio att tolka vinnaren av Romanpriset 2018. 

Vinnaren var boken Broder av författaren Aleksander Motturi. Boken såväl som singeln behandlar saknaden efter en bror som gått bort och de minnen den som lämnas kvar tvingas hantera, bära och förvalta. Något Sarah Assbring, som ligger bakom El Perro del Mar, också vet innebörden av. 

— Min bror gick bort för 10 år sedan i år och jag bär honom med mig varje dag. Jag visste inte vad jag tackade ja till när jag fick förfrågan att skriva låten men det visade sig bli en mycket större och intimare sak än jag hade anat och därför insåg jag att jag ville släppa låten officiellt. Sorgen och saknaden är en sådan stor del av mig och den finns ständigt närvarande i det jag gör, säger Sarah Assbring i ett pressmeddelande. 

— Förlusten av min bror, honom som jag delade min barndom med, gör att jag ibland ifrågasätter mina egna minnen och kanske i slutändan även hela mitt jag. Det handlar Broder om. Att försöka hitta tillbaka till en sanning, vad än den kan vara. 

 

Broder är producerad av El Perro del Mar och Petter Granberg som även fanns vid hennes sida på ep:n We Are History från tidigare i år. 

Relaterat

Om boken

Berättaren är författare och följer sin bror Kimo under hans sista tid i livet. Sjukhusbesöken, samtalen och de minnen deras möten väcker, ger en mångtydig bild av två bröder som vuxit upp vid klassamhällets skärningspunkter. Medan Kimo under hela sitt vuxna liv stupat ner i missbruk och kriminalitet, med olika vårdprogram och fängelsevistelser till följd, har författaren frigjort sig med akademiska studier och en lyckosam bostadskarriär.

Scener om broderskap varvas med nedtecknade sessioner på divanen, anteckningar om berättarteknik, skrivandets villkor och de ångestfyllda problem författaren har med att slutföra sin roman. Var går skiljelinjen mellan att skriva en roman och återge verkliga händelser? Vilken rätt har författaren att skildra sin egen brors uppdaterade elände? Hur går det till när ett minne blir litteratur?

Aleksander Motturis nya roman Broder bygger på starka observationer, tankeprocesser och reseberättelser och blir till en gripande sorgesång över en döende bror.

Läs mer

Aleksander Motturi, Fanny Spång

Broder

Relaterade artiklar

Foto: El Perro del Mar

19 oktober 2018

El Perro del Mar tolkar Aleksander Motturis roman