Helgrecept: Vietnamesiska rispappersrullar

Foto: Fabian Björnstjerna

Datum

20 September 2018

Foto

Fabian Björnstjerna

2017 lanserade Sebastian Schauermann Taku-Taku, Sveriges första veganska fastfoodkedja och framgångarna lät inte vänta på sig. Redan efter åtta månader belönades han med flera olika priser däribland Fast food Awards och en nominering till DNs Gulddraken.

”Jag är inte vegan själv men brinner för att du skall äta mer grönsaker och att du skall våga prova att laga vegansk comfort food på ett snabbt och enkelt sätt”, säger han.

I hans nya bok Vegansk snabbmat får vi handfasta tips och råd kring hur vi på ett enkelt och inspirerande sätt kan äta vegansk och klimatsmart mat. Recepten som på ett lätt och roligt sätt får dig att lyckas med vegansk mat har sitt ursprung från gatans kök. Moderniserade street food klassiker från hela världen varvas här med Sebastian Schauermanns egna innovationer och recept från Taku-Taku.

”Jag var trött på fördomarna att vegansk mat är tråkig, med de här recepten vill jag bevisa för dig som inte är vegan att det går att göra fantastisk och spännande mat på enbart grönsaker, men som framförallt är väldigt god.”

Här bjuder han på ett av recepten i boken – vietnamesiska rispappersrullar som funkar lika bra som tillbehör som huvudrätt.

”Vietnamesiska rispappersrullar, bánh tráng eller nem wrap är olika benämningar på precis samma sak: ett uppblött rispapper som fyllts med allt möjligt gott. De hittas både i gatumatstånd och i restauranger över hela världen.

Det här mellanstora tilltugget serveras alltid med någon god dipp till eller inuti rullen, som du kan fylla med egentligen vad som helst. Ingredienserna som jag har valt här är en svinbra kombo som blir extra god med jordnötsdipp.”


Foto: Fabian Björnstjerna

Det här behöver du:

8 rispapper
1 strimlad omogen mango
½ strimlat isbergssalladhuvud
100 g strimlad rödkål
1 strimlad röd paprika
1 näve mungbönsgroddar
100 g strimlad tempeh eller fast tofu
10 g gräslök

Jordnötsdipp:

4 msk jordnötssmör
2 msk ljus soja
4 msk sweet chili-sås
1 pressad lime

Så här gör du:

1. Jordnötsdipp: Blanda ihop alla ingredienser i en skål och ställ åt sidan.

2. Häll lite ljummet vatten på en tallrik och doppa ett av rispappren. Skaka av lite av vattnet och lägg pappret på en ren bänk eller skärbräda.

3. Lägg grönsaker, groddar och tempeh i en avlång hög någon centimeter in från den nedre kanten av pappret. Se till att spara någon cenitmeter vid högens ”kortändar” också.

4. Vik den nedre kanten av pappret över fyllningen och rulla in den försiktigt – men ändå tight – ett varv eller två.

5. Vik sedan in kortändarna, lägg på några strån gräslök (de får gärna sticka ut ur rullen) och fortsätt rulla så att det blir som ett litet paket. Lägg rullen med skarven nedåt på ett fat. Gör samma sak med resten av ingredienserna.

6. Dela rullarna eller servera dem hela med dippen.

Relaterat

Om boken

"Jag är inte vegan själv men brinner för att du skall äta mer grönsaker och att du skall våga prova att laga vegansk comfort food på ett snabbt och enkelt sätt."

2017 lanserade Sebastian Schauermann Taku-Taku, Sveriges första veganska fastfoodkedja och framgångarna lät inte vänta på sig. Redan efter åtta månader belönades han med flera olika priser däribland Fast food Awards och en nominering till DNs Gulddraken.

I Vegansk snabbmat får vi handfasta tips och råd kring hur vi på ett enkelt och inspirerande sätt kan äta vegansk och klimatsmart mat. Recepten som på ett lätt och roligt sätt får dig att lyckas med vegansk mat har sitt ursprung från gatans kök. Moderniserade street food klassiker från hela världen varvas här med Sebastian Schauermanns egna innovationer och recept från Taku-Taku.

"Jag var trött på fördomarna att vegansk mat är tråkig, med de här recepten vill jag bevisa för dig som inte är vegan att det går att göra fantastisk och spännande mat på enbart grönsaker, men som framförallt är väldigt god."

Läs mer

Sebastian Schauermann

Vegansk snabbmat

Relaterade artiklar

Foto: Fabian Björnstjerna

20 september 2018

Helgrecept: Vietnamesiska rispappersrullar