Hur hanterar man att någon ska dö?

Foto: Göran Segeholm

Datum

3 Oktober 2018

Foto

Göran Segeholm

När Lisa Blomqvists pappa låg för döden fann hon sig plötsligt helt handfallen. I ett virrvarr av känslor och praktiska måsten önskade hon att hon varit bättre förberedd, vetat vad som skulle hända och vad hon borde göra. Nu har hon skrivit boken När man vet att någon snart ska dö, en handbok för anhöriga.

När någon ska födas är en väska redan packad, förberedande kurser har gåtts, faktaböcker har plöjts. Men med döden är det som att vi in i det sista vill sopa allt under mattan.

– Jag insåg att boken behövdes när jag landat lite i efterdyningarna av min pappas död, och hade tid och kraft att tänka tillbaka på rollen som anhörig. Testade idén på twitter och gick god respons och kom i kontakt med Norstedts.

Hur planerar man för att någon ska dö? Vem ska finnas på plats, hur håller man sams och varför blir man så vansinnigt arg? Vad kan man kräva av sjukvården och hur tar man farväl? I boken intervjuar Lisa Blomqvist läkare, psykologer och andra som jobbar med livets slutskede och sorg.

Fakta och råd varvas med den egna berättelsen om hur det är att förlora någon man älskar. Boken blundar inte för vare sig absurditeter eller tabun, samtidigt som den erbjuder handfast och praktisk hjälp i ett av livets mest omvälvande skeenden.

Varför pratar vi så lite om döden?

– Vi pratar redan om döden, men på ett märkligt och lite distanserat sätt. Vi pratar om det som ett ”självuppfyllelseprojekt” (de här låtarna vill jag ha på min begravning!) eller något jättehemskt kring sorg och mord och kultur och annat. Jag tror att det är jätteläskigt att prata om döden innan den inträffat men när den är på g. För det blir extra nära och svårt att sätta ord på.

Lisa hoppas att boken ska nå anhöriga till någon som är i livets slutskede, men även andra som finns runtomkring.

– Jag hoppas att alla som har eller kan komma att ha någon i sin närhet som axlar rollen som anhörig, till exempel chefer, vänner, kollegor, kan finna stöd i min bok.

Relaterat

Om boken

Hur planerar man för att någon ska dö? Vem ska finnas på plats, hur håller man sams och varför blir man så vansinnigt arg? Vad kan man kräva av sjukvården och hur tar man farväl?

När Lisa Blomqvists pappa låg för döden fann hon sig plötsligt helt handfallen. I ett virrvarr av känslor och praktiska måsten önskade hon att hon varit bättre förberedd, vetat vad som skulle hända och vad hon borde göra. När någon ska födas är en väska redan packad, förberedande kurser har gåtts, faktaböcker har plöjts. Men med döden är det som att vi in i det sista vill sopa allt under mattan.

Nu har hon skrivit den handbok för anhöriga till döende personer som hon önskar att hon själv hade haft. Hon intervjuar läkare, psykologer och andra som jobbar med livets slutskede och sorg. Fakta och råd varvas med den egna berättelsen om hur det är att förlora någon man älskar. En varm och finstämd bok som inte blundar för vare sig absurditeter eller tabun. Men som samtidigt erbjuder handfast och praktisk hjälp i ett av livets mest omvälvande skeenden.

Läs mer

Lisa Blomqvist

När man vet att någon snart ska dö

Relaterade artiklar

Foto: Göran Segeholm

3 oktober 2018

Hur hanterar man att någon ska dö?