Klas Gustafson

Foto: Kajsa Göransson

Utforska författaren

Klas Gustafson, journalist och författare, har i en rad uppmärksammade biografier skildrat svenska kulturpersonligheter som Beppe Wolgers, Tage Danielsson, Monica Zetterlund, Marie-Louise Ekman och Gunilla Bergström.

Utgivning

Om boken

Robert Broberg letar efter sig själv skildrar en vindlande artistkarriär, som börjar i tonårens skifflemusik och kulminerar i personliga scenföreställningar som får en entusiastisk och kärleksfull publik att gång på gång fylla Globen i Stockholm.

Robert Broberg vann svenska folkets hjärtan med pojkaktig charm, sentimental schlager och tokroliga ordvändningar. Själv vantrivdes han i rollen som den ständigt sprudlande Robban och lämnade offentligheten. En tid av självrannsakan, uppbrott från familjeliv och tvära artistiska kast gav hans humor den svärta som tidigare saknats. Han återvände till scenen, mer reflekterande och drastisk, och byggde en ny och hållbar relation till publiken samtidigt som han fortsatte att leta efter sig själv.

Med hjälp av Robert Brobergs stora sångskatt, privata brev, anteckningar och manuskript, ett rikhaltigt pressmaterial och öppenhjärtiga samtal med människor som levde och arbetade nära honom, tecknar Klas Gustafson bilden av en av Sveriges mest älskade och särpräglade scenartister.

Läs mer

Klas Gustafson

Robert Broberg letar efter sig själv

Om boken

Gunilla Bergström, författaren och illustratören bakom bland annat de klassiska Alfonsböckerna, har under en drygt fyrtioårig karriär valt att hålla sig i bakgrunden. Man är väl en ensamvarg, utan att tycka att det är snyftigt.

Nu berättar Gunilla Bergström för första gången öppenhjärtigt om sitt eget liv i en biografi.

Hon föddes 1942 i Göteborg och inledde sin yrkesbana som journalist. Hennes första bok kom 1971 och fyra år senare blev hon författare på heltid. Förutom 25-tal Alfons-böcker har hon skapat rim- och berättelseböcker, vistexter och libretto för en barnmusikal.

Som barnboksförfattare är hon road av det psykologiska finlir som pågår när man är osams med nån, eller har klippt till nån för hårt eller inte har nåra vänner och allting är ensamt och ledsamt. Det är så mycket som finns inuti. Någon sagotant säger hon inte vara: Jag vill berätta sanna historier om verkliga människor. I biografin berättar hon nu äntligen historien om sitt eget äventyrliga och tidvis turbulenta liv.

Läs mer

Bakom Alfons

Klas Gustafson

Bakom Alfons

Nyheter

Foto: Lisa Thanner

3 maj 2019

”Jag vill berätta sanna historier om verkliga människor”

Nyheter