”Jag vill berätta sanna historier om verkliga människor”

Foto: Lisa Thanner

Datum

3 Maj 2019

Foto

Lisa Thanner

Gunilla Bergström, författaren och illustratören bakom bland annat de klassiska Alfonsböckerna, har under en drygt fyrtioårig karriär valt att hålla sig i bakgrunden. I boken Bakom Alfons av Klas Gustafson berättar hon för första gången öppenhjärtigt om sitt eget liv. ”Man är väl en ensamvarg, utan att tycka att det är snyftigt.”

Gunilla Bergström föddes 1942 i Göteborg där hon också tog journalistexamen. Debutboken Mias pappa flyttar kom 1971 och fyra år senare blev hon författare på heltid. Förutom barnboksklassikern Alfons Åberg har hon skapat rimböcker, vistexter och libretton. Någon sagotant är hon inte: ”Jag vill berätta sanna historier om verkliga människor.” Framför allt vill hon berätta om det som finns inuti oss.

”Jag tycker att jag har gjort modiga ämnesval; från konsten att knyta rosetter till frågan om hur själen är beskaffad.”

Som barnboksförfattare är Gunilla Bergström road av det psykologiska finlir som pågår när man är osams med någon, eller har klippt till nån för hårt eller inte har nåra vänner och allting är ensamt och ledsamt. Det är så mycket som finns inuti. Någon sagotant säger hon inte vara: ”Jag vill berätta sanna historier om verkliga människor.”

I biografin berättar hon nu äntligen historien om sitt eget äventyrliga och tidvis turbulenta liv.

Klas Gustafson, journalist och författare, har i en rad uppmärksammade biografier skildrat svenska kulturpersonligheter, som Beppe Wolgers, Tage Danielsson, Monica Zetterlund och Marie-Louise Ekman.

Relaterat

Om boken

Gunilla Bergström, författaren och illustratören bakom bland annat de klassiska Alfonsböckerna, har under en drygt fyrtioårig karriär valt att hålla sig i bakgrunden. Man är väl en ensamvarg, utan att tycka att det är snyftigt.

Nu berättar Gunilla Bergström för första gången öppenhjärtigt om sitt eget liv i en biografi.

Hon föddes 1942 i Göteborg och inledde sin yrkesbana som journalist. Hennes första bok kom 1971 och fyra år senare blev hon författare på heltid. Förutom 25-tal Alfons-böcker har hon skapat rim- och berättelseböcker, vistexter och libretto för en barnmusikal.

Som barnboksförfattare är hon road av det psykologiska finlir som pågår när man är osams med nån, eller har klippt till nån för hårt eller inte har nåra vänner och allting är ensamt och ledsamt. Det är så mycket som finns inuti. Någon sagotant säger hon inte vara: Jag vill berätta sanna historier om verkliga människor. I biografin berättar hon nu äntligen historien om sitt eget äventyrliga och tidvis turbulenta liv.

Läs mer

Klas Gustafson

Bakom Alfons

Relaterade artiklar

Foto: Lisa Thanner

3 maj 2019

”Jag vill berätta sanna historier om verkliga människor”