En rolig och skräckfylld upptäcksfärd genom årtusenden av kvinnohat

Foto: Dramaten

Datum

15 November 2018

Foto

Dramaten

I Gunilla Thorgrens bok Guds olydiga revben får vi följa med när hon läser Bibeln med feministiska glasögon. Det är en absurd, rolig och skräckfylld upptäcktsfärd genom årtusenden av kvinnohat och förtryck – och av envist motstånd. Nu blir den upptäcktsresan teatercirkus på Dramatens stora scen, i regi av Cirkus Cirkörs Tilde Björfors.

Gunilla Thorgren, hur reagerade du när du fick veta att din bok sätts upp på Dramatens stora scen?

– Min första reaktion var ”Herregud hur ska det gå till.” Boken handlar ju om kvinnoförtryck och kvinnors kamp under mer än tusen år. Men samtidigt blev jag väldigt glad. Jag har stort förtroende för Tildes konstnärskap. Hon är ett geni på att skapa allkonstverk som kommunicerar med publiken.

Gunilla Thorgren är författare, journalist och politiker. Under 1970-talet var hon en framträdande medlem i den feministiska organisationen Grupp 8. Hon har bland annat skrivit boken Ottar och kärleken som Malmö stadsteater satte upp med stor framgång 2014.

Guds olydiga revben är en samproduktion med Cirkus Cirkör och Malmö Stadsteater. Efter spelperioden på Dramaten kommer den att spelas på Malmö Stads­teater.

Relaterat

Om boken

Guds olydiga revben är en högst personlig idéhistorisk resa från antiken och Bibeln som slutar med Martin Luther. Under resans gång med början i Gamla testamentets berättelser om våldtäkter, kvinnoförakt, lydnadskrav och skambeläggning till Nya testamentets förminskning av kvinnan.

Dock inte Jesus. Finns det två kristendomar?

Med hjälp av feministisk forskning har författaren hittat Jesu sju kvinnliga lärjungar, en våldtagen jungfru Maria, dagen när påven Gregorius förvandlade Jesu främsta lärjunge Maria från Magdala till hora, en Jesusrörelse som bestod av många prostituerade, kvinnliga mystiker som formulerade en feminin gudom och en levande kvinnorörelse under medeltiden som verkade och växte runt om i Europa.

Martin Luther, vars reformation nu firas runt om i världen, uteslöt kvinnan från sina frihetsideal. Hennes enda uppgift: att lyda mannen och föda barn. Den kristna idétraditionen lever starkt i det svenska samhället än i dag.

Läs mer

Gunilla Thorgren

Guds olydiga revben

Relaterade artiklar

Foto: Elvira Glänte

27 februari 2024

Våra nya böcker i mars 2024

NyheterBoknyheter