Hacka dina möbler — istället för att köpa nytt

Datum

30 Maj 2019

De flesta av oss har möbler hemma som vi tröttnat på, och för många är den givna lösningen att göra sig av med det gamla och köpa nytt. Men det finns roligare och mer hållbara sätt att uppdatera sitt hem.

I boken 99 hacks visar Monica Karlstein hur vanliga möbler och prylar på enkla och smarta vis kan få nya funktioner och kostymer. Något massproducerat och alldagligt blir plötsligt unikt och personligt. En bricka får en ny botten, en vas en oväntad yta, hyllgavlar blir rumsavdelare och skåp får nya uttryck. Vissa projekt avslutas på en kvart, andra kräver en verktygslåda och några lediga timmar.

Hur väcktes intresset för att uppdatera gamla möbler hos dig?

– I pappas garage och morfars källare. Pappa lärde mig att man kan bygga och skapa själv istället för att köpa färdigt och att man kan göra om det man själv eller andra har tröttnat på och morfars källare var full av begagnade möbler och gammalt junk. Heaven on earth!

Varför är detta så populärt just nu tror du?

– Vi är nog många som funderar på hur vi kan bli mer hållbara och konsumera mindre och då kan ett sätt vara att göra om inredning vi redan har hemma så att vi trivs med det ett tag till, istället för att köpa nytt. Bra för både miljön och plånboken. Sedan tror jag också att vi blir mer hållbara som människor om vi får pausa från vardagsstressen och göra något kreativt med händerna. Ett sådant avbrott gör oss gott.

99 hacks är indelad i kapitel utifrån olika rum: hall, kök, sovrum, barnrum och vardagsrum och projekten håller varierande svårighetsgrad så att alla - både nybörjaren och hemmasnickraren - har en mängd projekt att välja bland.

Minns du ditt första projekt och hur det gick?

– Redan som barn hackade jag möbler. Jag minns en furuhylla som jag målade om och en säng som jag sydde en kudde till efter att jag slog huvudet i sängramen om nätterna. Jag har alltid byggt saker, ritat, målat, sytt och fixat.

Har du någon möbel eller idé du är extra nöjd över?

– Skåpet på bokens omslag tycker jag mycket om för att det ser så bearbetat ut men är så lätt att göra. I boken finns också många fina projekt till barnrummet och där bland finns flera favoriter.

Vad är ett bra första projekt för någon som aldrig gjort om en möbel?

– De allra flesta projekten i boken faktiskt. Många är lätta, några är medelsvåra och några få är lite svårare. Så det finns projekt för alla oavsett hur händig du är eller hur gott om tid du har. Det finns projekt som tar några fem minuter och projekt som tar ett par dagar.

Vilka verktyg tycker du ska finnas i varje hem för att lätt kunna göra om sina möbler?

– Verktyg som gör att arbetet går lättare. Sticksåg, skruvdragare och symaskin till exempel. Det mesta går att göra för hand, men blir ofta roligare om du har bra verktyg som snabbar på lite grann.


Monica Karlstein är inredare och DIY-specialist. Hon blev Årets innovatör på Stora influencer-galan 2017 och driver Hemmafixarbloggen.se och instagramkontot @monicakarlstein.

Relaterat

Om boken

De flesta av oss har möbler hemma som vi tröttnat på, och för många är den givna lösningen att göra sig av med det gamla och köpa nytt. Men det finns roligare och mer hållbara sätt att uppdatera sitt hem.

I den här boken visar Monica Karlstein hur vanliga möbler och prylar på enkla och smarta vis kan få nya funktioner och kostymer. Något massproducerat och alldagligt blir plötsligt unikt och personligt. En bricka får en ny botten, en vas en oväntad yta, hyllgavlar blir rumsavdelare och skåp får nya uttryck. Vissa projekt avslutas på en kvart, andra kräver en verktygslåda och några lediga timmar.

Boken är indelad i kapitel utifrån olika rum: hall, kök, sovrum, barnrum och vardagsrum och projekten håller varierande svårighetsgrad så att alla - både nybörjaren och hemmasnickraren - har en mängd projekt att välja bland.

Monica Karlstein är Sveriges hemmafixdrottning och med sin känsla för stilrena detaljer och smarta lösningar bjuder hon här på inspiration, praktiska råd och hundra Ikeahacks som kan ge ditt hem en helt ny känsla med små medel.

Läs mer

Monica Karlstein

99 hacks

Relaterade artiklar

30 maj 2019

Hacka dina möbler — istället för att köpa nytt