Feelgood med sorgkant

Datum

19 Juni 2019

Caroline Säfstrands romaner utspelar sig utan undantag i vackra, pittoreska miljöer. Hallands-Väderö och Ven hör till platserna vi fått besöka och i nya romanen Villa Havsbris lär vi känna Skepparkroken i Ängelholm.

Är det platser som du redan har en relation till, eller letar du efter platser där berättelsen och karaktärerna passar in?

– När en ny berättelse dyker upp i huvudet så vet jag oftast direkt vilken plats den utspelar sig på. Platsen blir som ett verktyg som mejslar ut berättelsen och romanfigurerna – hade man lagt berättelsen på en annan plats hade den blivit en helt annan. Jag bor i Skåne och har valt miljöer i mitt närområde som bjuder på visst mått av drama i sig själv. När det gäller Villa Havsbris så visste jag för första gången inte exakt var den skulle utspela sig – men jag visste hur platsen skulle se ut och åkte längs med kusten och letade. När jag gled in i Skepparkroken så kände jag direkt att det var här det gamla kurhotellet Villa Havsbris låg.

I Villa Havsbris möter vi Sophie som motvilligt återvänder till sitt barndomshem, det gamla kurhotellet Villa Havsbris, som hon fått ärva efter moderns död. Hon vill inte vara här längre än nödvändigt och planen är att återvända till karriären och livet i Berlin så fort hon bara kan. Att sälja ett nedgånget hotell visar sig inte vara det lättaste – och vad är det för hemlighet Ella, damen som skött hotellets trädgård i alla år, egentligen vet om Sophies mamma?

Caroline Säfstrands böcker är feelgood med sorgkant och menar att genren inte bara underhåller för stunden utan stärker läsaren som individ.

Du har ju skrivit flera böcker i en genre som nu blir alltmer populär. Varför tror du att feelgood-genren har hittat hem hos läsarna?

– När jag släppte min första bok 2014 talades det knappt om feelgood som genre. Det har verkligen hänt mycket! Det är en bred genre – från mer lättsmälta berättelser till lite djupare. Jag tror att romankaraktärens utveckling och förändring lockar. De stöter på motstånd i form av trassliga relationer och familjehemligheter men som läsare vet man att när man når sista sidan går både romankaraktären och läsaren stärkta därifrån. Man blir helt enkelt lite starkare, lite lyckligare, lite gladare av att läsa feelgood!

Vi kommer att få se dig på många platser framöver. Du medverkar på Feelgoodfestivalen i Mariefred 10 augusti och på den nya Feelgoodscenen på Bok & Bibliotek i Göteborg i september. Har du några fler tips där vi kan få träffa dig i sommar?

– I sommar kommer jag också att finnas på Litteraturfestivalen i Glommen 6 juli samt på en del lokala event. Till hösten är det ett späckat schema med föredrag i bland annat Piteå, Boden, Höör, Höllviken.

Relaterat

Om boken

Tre personer sökes för renovering av anrikt kurhotell under två månader. Lön: boende och mat. Krav: du är händig och har ett lätt bagage

Sophie återvänder motvilligt till sin barndomsort Skepparkroken när hennes mamma dör. Huset hon har vuxit upp i det gamla kurhotellet Villa Havsbris, som Sophie trodde var sålt tillhör plötsligt henne. Planen att genast återvända till livet i Berlin ställs helt på ända.

Villa Havsbris, som har gått i arv i generationer och som under sin storhetstid fylldes av poeter och författare, är nu slitet och nedgånget. Sophie är fast besluten att sälja huset, det väcker alldeles för många minnen till liv. Eftersom hon själv inte är det minsta händig söker hon hantverkare som mot mat och husrum kan ge huset lite av sin forna glans tillbaka. Inom kort flyttar Isak, Martin och Katja in, alla i behov av en paus från sina vanliga liv. Till en början flyter allt på, men är deras bagage så lätt som de påstått?

Ella, den döva damen i grannhuset, har i alla år skött den stora trädgården som omger villan. Hon bär också på en tung hemlighet en hemlighet om Sophies familj. Ska Ella berätta vad hon vet för Sophie eller inte?

Läs mer

Caroline Säfstrand

Villa Havsbris

Relaterade artiklar

19 juni 2019

Feelgood med sorgkant