Tuvessonskans ultimata guide till skåpmat, brödmat, plåtmat och annat gott

Datum

18 September 2019

Glöm den gamla tallriksmodellen! I Julia Tuvessons nya bok Käka grönt! visar hon upp nya sätt att komponera sina måltider – bättre anpassade för en grön matlagning.

När Julia Tuvesson slutade äta kött märkte hon tidigt hur viktigt proteinet hade varit som utgångspunkt när hon satte samman sina måltider. Att sluta tänka tallriksmodellen med proteinet som utgångspunkt var hennes största utmaning när hon började minska på köttet.

– Vanligtvis var det första jag gjorde när jag kom till affären att leta reda på proteinet och tänkte ”blir det falukorv, köttfärs eller kyckling” i veckan. För att komma från denna begränsning började jag planera mina måltider utifrån en uppsättning gröna modeller. På så sätt kunde jag planera vardagsmåltider på sådant jag hade hemma eller på råvaror som såldes till kampanjpris.

I stället för att ha köttet som utgångspunkt började hon nu använda sig av till exempel rotfrukter och grönskar som bas, och toppade med proteinet.

– De gröna måltidsmodellerna som jag presenterar i Käka grönt! var mitt nya tallriksmodellen-tänk. Med hjälp av dem kunde jag trolla fram måltider på lite vad som helst utan recept på samma sätt som jag tidigare gjort när jag käkade kött.

Har du något favoritrecept i boken?

– Mitt absoluta favoritrecept i boken är den pastarätt jag har lagat flera gånger i månaden under över 10 års tid. Den har funkat i singelhushåll, under universitetsåren, som mammaledig, som småbarnsmorsa och även som fullfjädrad foodie som arbetar med mat på heltid. Strozzapretin med zucchini och fetaost är något av det bästa och godaste jag vet och det kommer jag förhoppningsvis även tycka när jag är 80 år också.

Tuvessonskans tre bästa tips för dig som vill käka mer grönt!

LÄR DIG ENKLA RECEPT! Tänk inte att du ska ersätta köttet med något, det hämmar din kreativitet direkt. Lär dig några enkla gröna recept utantill och de gröna måltidsmodellerna så kommer det bli lätt att komma på vad du ska laga till middag mitt i veckan. Tänk protein som topping till att börja med. Toppa soppan med krispiga kikärtor! Servera friesen med bönor i brynt smör! Gör en bönaioli! Eller servera mackan med en god hummus!

STORHANDLA! Bygg ett riktigt bra basskafferi, fyll kyl och frys med råvaror med lång hållbarhet.

TÄNK SÄSONG! Köp grönsaker som är i säsong och gärna lokalt odlade. De smakar betydligt mer och bättre, och det är viktigt när man har det som huvudråvara i sina rätter.

Relaterat

Om boken

Efter succén med Plåtmat är nu Julia Tuvesson tillbaka med uppföljaren Käka Grönt!: Tuvessonskans ultimata guide till skåpmat, brödmat, plåtmat och annat gott. Den här gången presenteras ännu fler smarta och enkla vegokoncept med utgångspunkt i grönsaker och rotfrukter allt för att göra din gröna matlagning lite smidigare, roligare och mer kreativ.

Säg hejdå till tallriksmodellen och hej till en uppsättning gröna modeller! I Käka Grönt! vänder Tuvessonskan på allt vi tidigare har lärt oss om tallriksmodellen för att istället hitta andra sätt att komponera sina måltider på som är bättre anpassade för den gröna matlagningen. I denna bok får du verktygen för att gå mot en grönare livsstil med recept på såväl matprepp som snabba vardagsmåltider, festmat och tapas.

Förutom 50 goda, gröna recept lär du dig även på ett pedagogiskt sätt hur du går tillväga för att minska din köttkonsumtion och hittar nya vegetariska måltidsmodeller för att förenkla din matplanering allt från inköp till hur du bygger det ultimata basskafferiet och vad som bör ingå i ditt vegetariska startkit. Du blir introducerad till vegokoncept, modeller och inspirationsguider såsom mellanrättskonceptet, ersättningsmodellen, skåpmat och brödmat så att du på ett överskådligt sätt kan se vilka möjligheter du har att variera dina måltider med råvaror som du oftast redan har hemma.

Boken passar både som en köttätares första nybörjarguide till det gröna köket samt som en handbok för den redan frälsta vegoälskaren.

Läs mer

Julia Sörensen Tuvesson

Käka grönt!