Planera ditt fertila liv!

Datum

8 September 2019

Barnlöshet och fertilitet är känsliga ämnen som det informeras för lite om trots att det berör de flesta människor. Detta vill Emma Karlin Widsell och Carolina Tristen ändra på med sin nyutkomna bok Ditt fertila liv.

Emma är barnmorska och arbetar på förlossningen. Carolina är läkare och specialiserar inom gynekologi och obstetrik. Tillsammans har de bland annat arbetat på en IVF-klinik i Stockholm och driver sedan 2013 IVF-podden. I sina arbeten har Emma och Carolina märkt att det råder bristande kunskap om fertilitet och hur den förändras hos kvinnor med åldern. Nu har de skrivit boken Ditt fertila liv med förhoppningen att förändra detta.

När Emma och Carolina arbetade tillsammans märkte de hur stort suget var efter information kring fertilitet. De märkte snart att det för många kom som en chock att det kunde vara så mycket svårare att bli gravid än man hade föreställt sig som ung.

– För tio år sedan pratade vi om hur vi skulle resa landet runt fertilitetsupplysningsresa, föreläsa och ha informationsträffar på högskolor. Vi såg hur kvinnor i senare delen av sitt fertila liv står handfallna inför informationen att chanserna att få barn sjunker tidigare än många kvinnor hade tänkt sig. Hade de vetat, hade de kunnat göra ett annat val. Det var så det började

Emma och Carolina hoppas att både kvinnor och män ska läsa boken. Den riktar sig till alla som vill veta mer om det fertila livet. Såväl unga kvinnor som är i början av sitt fertila liv som kvinnor som befinner sig mitt i det, liksom männen som även de i allra högsta grad är delaktiga.

– Drömmen vore att alla växer upp med den, att kvinnor från 16 till 20 år tar fram den och läser den genom hela det fertila livet. Den är ett litet uppslagsverk.

Många ägnar sina första fertila år åt att vara livrädda för att bli gravida, för att plötsligt en dag vara ännu mer rädda för att inte kunna bli det alls. Få saker är så engagerande och avgörande som fertiliteten, och samtidigt – eller kanske just därför – är kvinnans underliv och fertila liv omgärdat av okunskap och myter.

– För att kunna möta risken eller chansen, kan man behöva tänka helt olika genom livet. I boken får du tips och hjälp hur man kan tänka i den situation man befinner sig och samtidigt kunna läsa hur detta fertilitetståg varierar i månaden, med åren och i livet!

Emma och Carolina menar att kunskapen kring kvinnans fertilitet måste finnas lättillgänglig närhelst man behöver den. På så sätt kan man fatta välgrundade beslut kring sitt fertila liv.

– Det är märkligt att denna bok inte funnits tidigare! Fertiliteten är ju densamma sedan evigheter, vi är välutbildade idag med välutvecklade kunskaper och metoder att nå dessa. Och ändå påtalar kvinnor och män gång på gång allt de inte visste om sin egen fertilitet.

Vad har ni fått för respons av läsare?

– Positiv respons! En viktig bok, som en slags kvinnobibel att bläddra i och där man kan hitta information oavsett om du är en ung kvinna som funderar kring preventivmedel, infektioner eller abort eller om du har funderingar kring fertilitet och vilka möjligheter som finns. Många mammor har köpt en bok till sig själv och en till sin dotter, vi tänker att det symboliserar hela bokens behov och funktion!

Relaterat

Om boken

En kvinna är som mest fertil när hon är i 20-årsåldern. Sedan sjunker fertiliteten sakta, först långsamt sluttande, sedan snabbare efter 35 och ännu snabbare efter 40. Ett biologiskt faktum som inte går i linje med hur de flesta svenska kvinnor lever sina liv.

Många ägnar sina första fertila år åt att vara livrädda för att bli gravida, för att plötsligt en dag vara ännu mer rädda för att inte kunna bli det alls. Få saker är så engagerande och avgörande som fertiliteten, och samtidigt - eller kanske just därför - är kvinnans underliv och fertila liv omgärdat av okunskap och myter.

Det vill barnmorskan Emma Karling Widsell och fertilitetsläkaren Carolina Tristen ändra på. De har ägnat en stor del av sina yrkesliv åt att hjälpa kvinnor med fertilitetsproblem och berättar här allt du behöver veta för att förstå din anatomi och de faktorer som påverkar fertiliteten. Och de slår hål på myterna. Här kan du bland annat läsa om endometrios, PCOS, könssjukdomar, preventivmedel, PMS, hormonbehandlingar och fertilitetsutredningar.

Med ökad kunskap får du bättre möjligheter att förstå de signaler kroppen sänder ut och att planera ditt fertila liv.

Läs mer

Emma Karling Widsell, Carolina Tristen, Christina Heitmann

Ditt fertila liv

Relaterade artiklar

9 september 2019

Den maktlösa känslan vid ofrivillig barnlöshet