Karl Daniel Törnkvist

Foto: David Möller

Utforska författaren

Karl Daniel Törnkvist är född 1986 i Torshälla och bor nu i Malmö. Han har gått litterär gestaltning på Akademin Valand i Göteborg. Hans kritikerhyllade debut Himlen (2020) blev nominerad till Katapultpriset och belönades med Jan Fridegårdspriset.

Utgivning

Om boken

Giv oss Bröd men giv oss också Rosor, ropade strejkande amerikanska textilarbetare på 1910-talet. Brödet är det materiella, Rosorna det själsliga. Så säg att vi har Brödspråk och Rosspråk, samt en upplevelse av att det inte står rätt till med någotdera — att ens själva uppdelningen är förstockande: Vad ta sig till?
Katedral av förtret är att inte ha ett jobb att gå till, men att gå bland fjolårslöv, stubbar och stammar, och sätta sig därinne mittibland träden. Katedral av förtret är orden som inte flyger — de störtar och får släpas ut. Katedral av förtret är att krossas för att kunna tala ett språk som hör dig.

Läs mer

Karl Daniel Törnkvist

Katedral av förtret

Om boken

Karl Daniel Törnkvist debuterar med en kompromisslös diktsamling.

vilka var vi?
Som vårdar ingen
som förblir ingen
Allt som sjunker till vardag
till mänskligt golv
allt som sägs
det avskurna som sprattlar i det som sägs
ingen annan stans
var kom det ifrån?
aldrig någonstans
bara så avskuret mycket här
så djupt ohörda
talar vi vidare
in i det ohörda, ogråtna

Rösterna i Himlen sjunger en sorgesång om arbete och omvårdnad, slitgöra som ärvts ner genom generationer. Kroppens nednötande som ger inre kontaktlöshet, slutenhet. Men kören sjunger också om det som återstår. Livskraften som gång på gång sviks, men förblir. Sorgesången blir till en kampsång hörd genom väggar av år, decennier, kanske mer, men som om det gällde en brusten röst i lägenheten intill.

Läs mer

Himlen

Karl Daniel Törnkvist

Himlen

Recensioner

”Framförallt förmår Himlen att prata om exploateringen utifrån en närhet till, och ömhet för, dess offer. Texten lyckas med sin ansats att säga det omöjliga, att berätta det. När orden betyder något innebär de också förändring, som Törnkvist vackert skriver. Det känns på samma gång sorgset och hoppfullt.”

”Karl Daniel Törnkvist har utvecklat en språklig form som lyckas vara både respektfull och rättvisande.”

DN

” ... en sak är säker - en mycket lovande poet är född under stjärnhimlen.”

”Jag läser Himlen som att Törnkvist skriver fram ett släktträd, baserat både på blodsband och en mera själslig gemenskap, där stammen utgörs av själva arbetarklassen: ett värkande kollektiv av levande och döda, ryggar och händer, vårdare och städare.”

” ... jag berörs av diktens ömsinta inlevelse i människor på väg bort eller redan borta, och hur den orfiskt strävar efter att närma sig dem.”

Nyheter

Foto: David Möller

15 april 2024

Gerard Bonniers Lyrikpris 2024 tilldelas Karl Daniel Törnkvist

Nyheter