Gerard Bonniers Lyrikpris 2024 tilldelas Karl Daniel Törnkvist

Foto: David Möller

Datum

15 April 2024

Foto

David Möller

Priset instiftades 1978 för att belöna en specificerad diktsamling som skrivits på svenska språket. I år går det till diktsamlingen Katedral av förtret.

Prismotiveringen lyder:

”Gerard Bonniers lyrikpris 2024 tilldelas Karl Daniel Törnkvist för diktsamlingen Katedral av förtret, där Törnkvist i det poetiska språkets självsvåldiga DRAG-SPEL hittar både den svartsynta frihet och den blåögda förtvivlan som är den vardagliga politikens gemenskap.”

Gerard Bonniers Lyrikpris delar årligen ut ett stipendium à 100 000 kronor. Juryn för 2024 års pris har bestått av förra årets pristagare Lina Ekdahl, kritikern Göran Sommardal samt donatorns representant förläggaren Lina Rydén Reynols, Albert Bonniers Förlag.

Gerard Bonniers Lyrikpris instiftades 1978 för att belöna en specificerad diktsamling som skrivits på svenska språket. Juryn består av en representant för donatorn, en litteraturkritiker samt den lyriker som året innan fått priset. 

Relaterat

Om boken

Giv oss Bröd men giv oss också Rosor, ropade strejkande amerikanska textilarbetare på 1910-talet. Brödet är det materiella, Rosorna det själsliga. Så säg att vi har Brödspråk och Rosspråk, samt en upplevelse av att det inte står rätt till med någotdera — att ens själva uppdelningen är förstockande: Vad ta sig till?
Katedral av förtret är att inte ha ett jobb att gå till, men att gå bland fjolårslöv, stubbar och stammar, och sätta sig därinne mittibland träden. Katedral av förtret är orden som inte flyger — de störtar och får släpas ut. Katedral av förtret är att krossas för att kunna tala ett språk som hör dig.

Läs mer

Karl Daniel Törnkvist

Katedral av förtret

Relaterade artiklar

Foto: David Möller

15 april 2024

Gerard Bonniers Lyrikpris 2024 tilldelas Karl Daniel Törnkvist